Motion forhindrer hukommelsescenteret i vores hjerne i at skrumpe

Hjer Ne Guf

Studie: Motion forhindrer vores hjerne i at skrumpe

Hvis du bevæger dig hver dag, træner du også din hjerne, og det kan betyde en bedre hukommelse og forbedret koncentrationsevne.

Hvis det kniber med hukommelsen, er det på tide at tage en løbetur. Vores hjerne bliver nemlig positivt påvirket af fysisk aktivitet, antyder dansk forskning.

Giver bedre koncentration

”Vi ved fra forsøg, at fysisk aktivitet får hjernen til at producere stoffet BDNF (Brain Derived Neutropic Factor), og det stof giver vokseværk til hippocampus, som vi bruger, når vi skal koncentrere os, og når vi bruger vores hukommelse,” siger professor og overlæge Bente Klarlund fra Københavns Universitet, der er leder af holdet bag opdagelsen.

Vores hjerne skrumper med alderen

Hippocampus er den eneste del af hjernen, der kan vokse, men til gengæld kan den også skrumpe. Det sker faktisk helt naturligt, da hippocampus bliver mindre, jo ældre vi bliver.
Det er for eksempel grunden til, at man husker dårligere, når man kommer op i alderen, men det kan du altså påvirke ved hjælp af motion.

Daglig motion forhindrer skrumpningen

”Et studie viser, at hippocampus vokser med to procent hos ældre mennesker, der bevæger sig dagligt, men skrumper hos ældre, der ikke bevæger sig og hos folk med demens.
Det kan meget vel være fordi, man ikke er fysisk aktivt,” siger Bente Klarlund.

Hippocampus bruges også, når vi skal lære noget nyt, men om du måske ligefrem bliver klogere af motion, vides endnu ikke.  Man ved heller ikke, hvor meget motion der skal til, men en løbetur er jo altid sundt.

Vil du gerne bevæge dig, mens du har det hylende morsomt? Brug kroppen i Puls Torvet på Experimentarium og dyst med dine nærmeste i vores sjove aktiviteter.

Se mere