Foto: Adam Mørk

Foto: Adam Mørk

1 år sen ere

Højdepunkter: Det nye Experimentariums første år

Det nye Experimentarium fylder 1. Vi ser tilbage på et begivenhedsrigt år og løfter lidt af sløret for, hvad I kan glæde jer til.

1 år ældre, og dobbelt så gammelt som for et år siden: Experimentarium slog 26. januar 2017 dørene op til et totalt om- og udbygget science center med hele 16 nye interaktive udstillinger.

Vi ser på året der gik, og kaster et blik på noget af det, I kan glæde jer til.

Kronprins Frederik åbner det nye Experimentarium

En januar-dag i 2017 er den røde løber rullet ud foran Experimentarium. En næsten 3 år lang om- og udbygning er overstået, og det nye Experimentarium er klar til at åbne.

Klokken 15:59 går svingdørene op, og dagens æresgæst Kronprins Frederik skrider op ad den røde løber, hvor han modtages af Experimentariums bestyrelsesformand Frida Frost og adm. direktør Kim Gladstone Herlev.

Efter en tur rundt i Experimentarium indvier kronprinsen ved hjælp af en mageløs maskine og en gylden hækkesaks det nye Experimentarium.

Her kan du se eller gense åbningen:

Dagen efter, den 26. januar, slår det nye Experimentarium for første gang dørene op for gæster.

Dobbelt så stort Experimentarium

Det nye Experimentarium er cirka dobbelt så stort som det gamle, med i alt 11.500 udstillingskvadratmeter. De nye gæster møder i alt 16 nye udstillinger med et hav af interaktive aktiviteter og videnskab i alle afskygninger.

Udstillingerne bærer navne som Lyslabyrinten, Stranden, Havnen, Bobleriet og Under Huden.

Få en hurtigt rundtur i det nye Experimentarium i denne video:

Pressen mødte talstærkt op, og i dagene efter premieren dryssede anmeldelserne af det nye Experimentarium ind. Politiken gav fx det nye science center 5 hjerter, og Berlingske gik bag facaden på det nye Experimentarium.

Helix-trappen er stjernen

Foto: Adam Mørk.

Foto: Adam Mørk.

Det nye Experimentarium er tegnet af CEBRA Architecture, og det mest markante vartegn, den enorme kobberbeklædte Helix-trappe i forhallen, trækker fra starten enorm opmærksomhed – ikke mindst internationalt.

I denne film fortæller arkitekt Kolja Nielsen fra CEBRA Architecture om sit skinnende mesterværk:

Forskningens Døgn starter på Experimentarium

I marts 2018 lagde det nye Experimentarium for første gang hus til åbningen af Forskningens døgn, og endnu engang var der royalt besøg.

HKH Kronprinsesse Mary åbnede sammen med forskningsminister Søren Pind videnskabsfestivalen – og formåede samtidigt at løfte en elbil i Experimentariums forhal.

H.K.H. Kronprinsesse Mary og forskningsminister løfter en elbil - med lidt hjælp fra videnskaben og vægtstangsprincippet. Foto: Søren Kjeldgaard.

H.K.H. Kronprinsesse Mary og forskningsminister løfter en elbil – med lidt hjælp fra videnskaben og vægtstangsprincippet. Foto: Søren Kjeldgaard.

I marts havde vi inviteret 50 ivrige fotografer, der på en såkaldt instawalk gik på jagt efter nye vinkler og fotogene kroge på det nye Experimentarium.

Den interaktive tagterrasse åbner

tagterrasse-1

I april åbnede Experimentariums tagterrasse for publikum med en buket af aktiviteter, der kombinerer motion, leg, videnskab og musik i en interaktiv oplevelse med højt til himlen og med frit udsyn til byens tage og Øresund.

Trods det elendige vejr var Den Interaktive Tagterrasse en enorm succes sommeren igennem, og generelt strømmede turisterne til Hellerup.

Britiske The Telegraph var misundelige på tagterrassen og roste i en artikel Experimentarium som oplevelsessted for børn.

Gæst nr. 100.000, Pedro San José, og hans familie.

Gæst nr. 100.000, Pedro San José, og hans familie.

I påsken omdannes Experimentarium til Ægsperimentarium med konkurrencer og masser af æggevidenskab.

På vores hjemmeside offentliggøres nyheden om, at alt kobber er stjålet fra Helixtrappen. Den nyhed breaker pudsigt nok 1. april.

Vi byder velkommen til gæst nr. 100.000 – Pedro på 7 fra Spanien – og hans familie.

 

Gentoftenat og Sæbeboblefestival

I oktober har det nye Experimentarium åbent på Gentoftenatten, som er den årligt tilbagevendende kulturaften i Gentofte Kommune.

Senere i oktober bobler Experimentarium helt over, da Sæbeboblefestivalen løber af stablen med det amerikanske sæbeboblefænomen Tom Noddy i spidsen, masser af daglige sæbebobleshow, rekordforsøg og masseboblerier i forhallen under Helix-trappen.

Sæbebobleregn under kobbertrappen.

Sæbebobleregn under kobbertrappen.

Se sæbeboble-fænomenet Tom Noddy lave geometriske bobler her:

I oktober vendte videnskabsshows tilbage til Experimentarium. Experimentariums piloter optrådte fra da af dagligt med spektakulære Sæbebobleshows og underholdende Forsøgsshows.

Experimentarium er Bedste Museum for Børn

I november blev Experimentarium af Børn i Byens brugere kåret som Bedste Museum for Børn 2017.

Senere i november fik Experimentarium besøg af Danmarks bedste roer, som i en optagelse til TV2 demonstrerer forbrænding ved at riste brød med en romaskine.

Det kan I glæde Jer til

Et år er gået, og vi tager nu hul på år 2. Vi glæder os til at se jer, og her er lidt om, hvad I kan glæde jer til.

Kroppen-knogler2

Allerede i april sker der noget nyt: Vi åbner nemlig et stort interaktivt udstillingsunivers for de yngste (1-5 år) og deres voksne.

Miniverset, som vi kalder det, bliver et helt særligt, stemningsfuldt sanseland, hvor de mindste kan gå på oplevelse i trygge rammer, lege, udforske og mærke videnskaben på egen krop.

Skolernes Innovationsdag vender i foråret tilbage til Experimentarium og får skoleklasser over hele landet i gang med at træne hjernen til at få nye og sprøde ideer.

Den årlige konkurrence for robotentusiaster RoboCup vender også tilbage i foråret 2018. Som noget nyt vil der denne gang være endnu flere robotaktiviteter, hvor alle kan komme og være med.

Senere på året åbner Den Interaktive Tagterrasse igen med en helt ny snurrig trappe og masser af nye aktiviteter til krop og hoved.

Få rabat på årskort

Så uanset om I allerede kender det nye Experimentarium eller om I har jeres første besøg til gode, er der masser at komme efter i 2018 og fremover.

Tilmeld jer vores nyhedsbrev – og få jer et årskort, så I ikke misser noget og så I altid kan komme på Experimentarium. Med årskortet får I tilmed 10% rabat i butikken og i restauranten.

I fødselsdagsweekenden fra fredag den 26. til den søndag den 28. januar sparer I 25% på årskort (gælder kun, hvis I køber det i butikken, og da I skal have taget billede til årskortet kræver det, at  alle, der skal have det er med).

Læs mere