Tappehalsuret fortæller historien
Experimentariums enorme Tappehalsur fortæller ved hjælp af sindrig mekanik historien om produktionen i Tuborgs gamle tappehal, hvor Experimentarium har til huse.
Experimentariums enorme Tappehalsur fortæller ved hjælp af sindrig mekanik historien om produktionen i Tuborgs gamle tappehal, hvor Experimentarium har til huse.
I Experimentariums store hal ved Stranden-udstillingen og Vektortrappen hænger det mekaniske Tappehalsur. Uret fortæller gennem sjov mekanik historien om produktionen i den gamle tappehal, som Experimentarium er indrettet i.
Tappehallen var en del af Tuborgs bryggerier, som i mere end 100 år lå her i området. Den oprindelige tappehal blev bygget i 1880’erne, og blev brugt indtil slutningen af 1970’erne. I 1991 flyttede Experimentarium ind.
Hvis du følger viserens gang i Tappehalsuret kan du se, hvordan arbejdet i tappehallen foregik i gamle dage. Hele historien fortælles på 60 sekunder og gentages hvert 5. minut.
På den måde kan du følge historien om, hvordan en appelsinsodavand blev til i 1930’erne. Tuborg Squash, som blev tappet her i hallen, er faktisk den ældste sodavand, der stadig fremstilles i Danmark.
Filmen viser – på kun godt ét minut – opsætningen af Tappehalsuret og den første gennemgang af appelsinsodavandens historie.
Første stop på urskiven er Spanien. Her vokser de appelsiner, som bruges i Squash-sodavand, og appelsinerne blev sejlet til Danmark med fragtskib.
Appelsiner vokser på appelsintræer, som oprindeligt stammer fra Burma og det sydlige Kina. Det danske navn betyder egentlig ‘kinesiske æbler’, og er sat sammen af de hollandske ord ‘Appel’ (æble) og ‘Sina’ (Kina).
På urskiven er appelsinerne nu ankommet til den gamle tappehal. Her skal de presses, så de kan komme på flasker.
I appelsinvand er der både frugtkød (også kaldet for pulp) og skal – men faktisk ikke så meget af selve saften. Det lyder måske underligt, men netop skallen kan presses til en slags olie, der smager stærkt af appelsin, og som nemt kan blandes op med vand.
Næste skridt er at fylde på flasker, selve tapningen. Allerede i 1930’erne – den periode som uret fortæller om – var man begyndt at bruge maskiner, som gjorde arbejdet.
Derfor var medarbejderens rolle i højere grad at holde øje med, at flaskerne blev fyldt ordentligt op, og at farve og konsistens så rigtig ud. Hvis der var noget galt, blev de pillet af transportbåndet og hældt ud.
Sidste stop i Tappehallen er kapsel-maskinen. Kapsler var en ret ny opfindelse, og i mange år havde det været rigtig bøvlet at få lukket sodavandsflaskerne ordentligt. Med mindre man brugte dyre og klodsede patentpropper, forsvandt brusen lynhurtigt.
Sidste skridt på urskiven viser en Tuborg-lastbil fra omkring 1930, der kører sodavandene ud til butikkerne. Dengang var appelsinsodavand mest for voksne, men lige inden sekundviseren passerer 12, får en heldig dreng lov til at smage på den færdige drik.