4 sejlivede myter om robotter
Teknologien udvikler sig, og nogle frygter at robotter med tiden helt kommer til at erstatte mennesket. Men er det muligt? Vi går en stribe robotmyter efter i sømmene.
Som hovedregel er robotter snydedumme. Og i de jobs, de bestrider i industrien, er intelligens heller ikke efterspurgt. Det er til gengæld præcision, hurtighed og ensartethed. En robot skal ikke snakke om dagens videnskabsnyheder med sine kolleger i kaffepausen, ja, den har ingen kaffepause!
Det giver alligevel god mening at snakke om intelligens og robotter. For intelligens kan gradbøjes.
Bare det at lave et program til robotten med sætninger som <if> og <else> giver et simpelt ræsonnement.
Robotter vinder for tiden frem i servicesektoren. Vi ser for os menneskelignende tjenestefolk, der som en butler kækt står klar til at løse forefaldende opgaver.
Det er ikke den tendens, der er gældende. Robotterne bliver mere og mere specialiserede. Som støvsugerrobotten, brusebadsrobotten, det intelligente toilet og den ”tænkende” opvaskemaskine.
Apparaterne kan især hjælpe handicappede og gamle – og brugerne er som regel glade for hjælpen. Men robotterne kommer langt fra til at ligne noget, hvor et lille fikst forklæde og hovedbeklædning hører hjemme.
Automation og robotter er skabt for at erstatte tungt, farligt og gentaget arbejde. Så i den forstand overtager robotter menneskets plads. Til gengæld er der så mulighed for mennesker at lave noget andet og tilsammen øge vores allesammens rigdom.
Robotter er hjælpende hænder og kan ikke klare sig uden os. Vi står ikke lige overfor at robotter kan gøre menneskeheden overflødig. Når tanken alligevel er stærk at tænke, er det fordi teknologiske fremskridt altid har en etisk dimension, der bør diskuteres i god tid før noget bliver en praktisk realitet.
Selv om definitionen på en robot er, at den er “autonom”, dvs. arbejder på egen hånd, så handler robotten efter et program, som et menneske har skabt.
Hvis en robot på hjul eller ben reagerer med at gå rundt om sig selv, er det altså ikke fordi den er i tvivl om, hvad den skal gøre. Men fordi de programlinjer, der lige nu bestemmer, kun siger ”fremad” til det ene hjul eller ene ben.
I weekenden den 17.-18. marts kan du opleve robotter på allernærmest hold. Her kan du selv prøve kræfter med at få en robot til at makke ret.
De yngste kan prøve at klæde sig ud som robotter – og så indtager de unge robotbyggere banerne og lader deres små tekniske vidundere dyste sig igennem finalerne i RoboCup Junior 2018.
Læs mere om Robotdage på Experimentarium
Skrevet af Poul Kattler 8. marts 2018