Den hemm elige ingrediens

Glidecreme er hemmeligheden bag Experimentariums fantastiske sæbebobler

Hvem har ikke været fascineret af de store, farvestrålende sæbebobler på Experimentarium? Og hvem har ikke undret sig over, hvordan boblerne kan blive så store, at man ligefrem kan trække dem op omkring sig selv?

Hemmeligheden bag de gigantiske og holdbare sæbebobler er såmænd ganske almindelig vandbaseret glidecreme.

“Vi har brugt glidecreme i vores sæbebobler i en del år. Det er en veterinær glidecreme, udviklet til at undersøge heste. Jeg hørte første gang om det på en sæbeboblekonference i 2009”, fortæller Martin Aggerbeck, som er designingeniør og udvikler af fremtidige sæbebobleaktiviteter på Experimentarium.

Glidecremen giver boblerne større sammenhængskraft, så de ikke springer så nemt. Det betyder, at de holder længere og kan blive større.

Hvorfor springer sæbebobler?

Sæbebobler består mest af vand, der har en meget høj overfladespænding. Derfor vil man aldrig se en stabil boble af helt rent vand.

Det er det problem, sæben i første omgang løser. Sæbemolekylerne lægger sig i overfladen og sænker vandets overfladespænding. Men sæbeboblen sprænger, hvis sæbemolekylerne kommer for langt fra hinanden. Derfor tilsættes glycerin, der hægter sæbemolekylerne sammen som små harmonikaer og derved gør overfladen mere elastisk.

Få holdbare sæbebobler med glidecreme

Nu kan boblerne blive større. Men Experimentarium-størrelse får boblerne først, når de endvidere tilsættes glidecreme. Da vand både fordamper og løber nedad, bliver boblerne hurtigt tykke for neden og tynde for oven. Jo tyndere boblen bliver, desto mindre skal der til for at boblen sprænger.

Den veterinære glidecreme indeholder stoffer, der gør vandet mere tyktflydende for at undgå, at hinden dræner.

“Der har jo i tidens løb været mange husmoderråd omkring sæbebobler. Nogle siger, man skal tilsætte tapetklister, andre siger Maizena, der begge netop gør vandet mere tyktflydende. De vigtige stoffer i den glidecreme, vi benytter, er ret dyre i indkøb, så den mest økonomiske måde at skaffe dem på, er at købe veterinær glidecreme. Experimentarium bruger faktisk 1-2 liter glidecreme til sæbeboblevandet om dagen!”, siger Aggerbeck.

Man kan sandsynligvis finde andre fabrikater af glidecreme, der også er effektive, hvis man har lyst til at eksperimentere med at lave ekstra holdbare sæbebobler.

Få Experimentariums opskrift på sæbebobler

Skal du selv lave sæbeboblevand derhjemme anbefaler vi, at du bruger vores opskrift på super sæbeboblevand, som indeholder glycerin.

Her finder du opskriften.

Her får du opskrifter, tips og tricks til, hvordan du laver fantastiske sæbebobler.
Tips og opskrifter

Se mere