5 spooky illusioner til halloween

Optiske illusioner og synsbedrag kan snyde din hjerne til at se ting, der ikke eksisterer – eller skjule ting, der egentlig er synlige. Her er en stribe sælsomme halloween-illusioner.

1) Krage eller kat?

Krager kan være ganske skræmmende og halloween-agtige – måske fordi de er sorte, mystiske og mytologisk forbundet med uhygge og trolddomskunst. Så i anledning af halloween får du her et billede af en krage… eller vent – er det nu en krage? Faktisk er det en sort kat – som jo også passer godt til den mystiske tid. Kan du se katten?

2) Hvad gemmer billedet?

Kender du stereogrammer? De sære billeder var især populære i 90’erne og 00’erne, men de findes skam stadig. Et stereogram er et todimensionelt billede, der rummer et 3D billede, som ikke umiddelbart er synligt. Kun ved at kigge på billedet på en særlig ufokuseret måde – nærmest som om man fokuserer på noget langt væk, kan beskueren se det skjulte billede – og det er ikke alle, der kan det.

Fænomenet er en kombination af øjne og hjerne. Det billede, som øjnene ikke ser på, rammer nethinderne på to ikke samarbejdende punkter på nethinden og opleves derfor af hjernen som to billeder.

Kan du se, hvad billedet herover gemmer?

3) Find de 4 katte på 11 sekunder

I billedet herover gemmer sig 4 katte – kan du se dem? Hvor lang tid tog det dig?

Fixérbilleder, der gemmer billeder inde i andre billeder er en gammel tradition, og igen handler det om at snyde hjernen. Hjernen er trænet til at finde mønstre, og den genkender lynhurtigt et billede af et jordbær som – ja – et jordbær. I fixérbilleder gemmer sig andre billeder, og for at se det, skal man koncentrere sig og se ud over de mønstre, som hjernen umiddelbart stiller sig tilfreds med – og prøve at se de nye mønstre.

Men: Når du først har opdaget det nye billede, kan det til gengæld være svært at se det gamle.

4) Spot edderkoppen på 20 sekunder

Halloween er en sød, men farlig tid. I billedet ovenfor har en edderkop gemt sig blandt alt det lækre slik. Kan du finde den?

Igen bliver din hjerne snydt til at se mønstre (slikket), der gør det svært at se det, der falder uden for mønstret, edderkoppen.

Kan du se den lille spindler?

5) Spøgelset på fotoet

Her er et spøgelse fanget på et foto!

En af myterne om spøgelser er, at de kan ses på fotografier, og indimellem støder man på ældre fotos med utydelige silhouetter, som angiveligt er ånder eller spøgelser.

Vi skal ikke kunne sige, om nogle af dem faktisk afslører væsener fra det hinsides, men billedet herover er i hvert fald et trick. Og det er faktisk taget med en fototeknik, der kaldes Peppers teknik, som du selv let kan bruge til at tage obskure “spøgelsesfotos”, du kan narre dine venner med. Se her hvordan.

Kilder

Spooky optisk illusion

Halloween stereogrammer

Om Find de 4 katte-illusionen 

Om Find edderkoppen-illusionen

Se mere