7 facts om synssansen

Hvad øjnene ser

Syv facts om synssansen

Vidste du, at 65% af din hjernes kapacitet bliver brugt af øjnene? Og at dine øjne faktisk vender verden på hovedet? Vi giver dig syv finurlige facts om synssansen som måske vil overraske dig.

1. Synssansen overtrumfer alle de andre

Selvom synssansen kun er én ud af vores 5 overordnede sanser, er synet alligevel den dominerende sans.

Hvis du hører et stykke information, er der stor chance for, at du tre dage senere kun husker 10 procent. Tilføj et billede, og du husker 65%.

Billeder slår også tekst, fordi det at læse er ineffektivt for os. Hjernen ser ord som små billeder, som den skal identificere som bogstaver, og derefter afkode meningen af. Det tager tid.

2. Dit øje bombarderes

I løbet af dit liv behandler dine øjne 24 millioner billeder. Øjnene bidrager med 85% af din viden om verden, og du kan derfor især takke dine øjne for, at du overhovedet kan fungere og navigere i det miljø, der omgiver dig.

Øjet bombarderes af synsindtryk

 

3. Øjnene bruger 65% af din hjernekapacitet

Hele 65% af din hjernekapacitet bliver brugt af øjnene. Det er mere end nogen anden kropsdel, og det viser, at øjnene er et af de mest komplekse organer, vi har.

4. 36.000 informationer i timen

Dine øjne er i stand til at behandle 36.000 stykker information – hver time. De leverer data til din hjerne, som den bearbejder, så du på et splitsekund sætter det i sammenhæng og kan reagere på situationen.

5. Du ser verden på hovedet

Øjet danner et billede, lidt på samme måde som et kamera. Lys trænger igennem linsen og fokuseres på øjets ”skærm”, retinaen. Den er fuld af lysfølsomme nerveender, og når lyset rammer dem, sendes signaler gennem synsnerven til hjernen.

Billedet fra retina står på hovedet, men hjernen analyserer signalet og vender billedet om.

Du ser verden på hovedet

 

6. Et øje består af mere end to millioner dele

Dit øje er et utroligt komplekst organ, som består af mere end to millioner enkeltdele. Det er yderst tilpasningsdygtigt og kan fungere under mange forskellige forhold.

Det er endnu ikke lykkedes at transplantere et øje – blandt andet fordi synsnerven, der forbinder det til hjernen er for følsom til at kunne rekonstruere.

7. En del af vores øjne kan ikke se

Dine øjne har hver især ét blindt punkt, hvor synsnerven hæfter sig på nethinden – hvor vi reelt ingenting kan se. Øjnene arbejder sammen om at udfylde de blinde punkter, så du ikke bemærker dem.

Få pirret dine sanser

Experimentariums nye Sansetunnel udfordrer dine sanser. Kravl, lugt, smag, føl og lyt dig igennem et fysisk, interaktivt univers, hvor du bliver klogere på din krops reaktioner.

Sansetunnelen

Om udstillingen

Se mere