Lumre facts om Solen

Varm Lys Lummer

4 blændende facts om solen

Den giver liv, lys og lækker kulør. Her er fire blændende og lumre facts om Solen.

Vi har fundet 4 blændende facts om Solen frem fra gemmerne. Vores nærmeste stjerne, Solen, er nemlig fyldt med forunderlig viden…

Solstorme bliver til nordlys

Solen udsender engang imellem kraftige solstorme. Bølger fra solstorme er store, magnetiserede gasskyer, som blandt andet skaber nordlys, når de rammer Jorden.

En kraftig solstorm kan også ødelægge satellitter og påvirke computere og elektronik på Jorden. I 1989 ramte en magnetisk sky fra en voldsom solstorm Jorden, og det nordlige Canada var uden strøm i 9 timer.

En ordentlig fætter

Solens diameter er 109 gange større end Jorden. Den er 1.392.700 kilometer i diameter og er 1000 gange tungere end alle solsystemets andre elementer tilsammen. Solen består hovedsageligt af brint og helium, men selvom den er lavet af gas, vejer den alligevel 2,2 milliarder milliarder milliarder tons.

Vanvittig varmt om Solen

Solens indre er 15 millioner grader celcius. Ved overfladen er den ”kun” 5500 grader varm. Varmen bliver produceret ved, at brint- og heliumkerner smelter sammen ved den ekstreme temperatur i Solens indre.

Når solen slukker

Al den varme og energi, som solen spytter ud koster på kræfterne. Om cirka 5,5 milliarder år regner man med, at den vil have brugt alt brinten op. Så vil den paradoksalt nok udvide sig til det, man kalder en rød kæmpe, og formentlig svitse Jorden af.

 

Se mere