Forskere fra Wales har fundet ud af, at Manuka honning er hurtigt og effektivt i forbindelse med behandling af sår.

Forskere fra Wales har fundet ud af, at Manuka-honning er hurtigt og effektivt i forbindelse med behandling af sår. Foto: Wikimedia Commons.

den helende honning

Honning kan hele sår

Den særlige Manuka-honning er effektiv til behandling af sårbakterier, viser ny forskning. Bispebjerg Hospital bruger også honning til at behandle de værste tilfælde.

Honning dræber bakterier

Honning og te lindrer halssmerter. Det er et gammelt husråd. Men honning er også effektivt, når betændte sår skal hele. En forskergruppe ved Cardiff Metropolitan University har forsket i den særlige Manuka-honnings effekt på sårbakterier.

Resultaterne viser, at Manuka-honning er effektivt. Forskningen afslørede, at honning virker inden for to timer og kan slå op til 85 procent af bakterierne i et sår ihjel. Vel og mærke de bakterier, som er modstandsdygtige over for den traditionelle behandling med antibiotika.

Bispebjerg Hospital i København bruger også den effektive Manuka-honning. ”Honning bruger vi til at behandle svære diabetiske fodsår. Bandager imprægneret med honning eller særlig honning fra tube, der lægges på såret, bruger vi typisk”, fortæller klinisk oversygeplejerske Susan Bermark, Videncenter for Sårheling på Bispebjerg Hospital.

Sårbakterier danner biofilm, og dem har antibiotika ofte svært ved at nedbryde. Udover at være bakteriedræbende er honningen effektiv, hvis såret væsker meget. Megen væske er ofte tegn på bakterier. Naturproduktet svier heller ikke.

Manuka-honning bekæmper mere end 80 forskellige bakterier

Manuka-honning er indsamlet af honningbier fra Manuka-busken, der vokser i New Zealand og dele af Australien. Men at den tyktflydende masse er helbredende, er for så vidt ikke noget nyt. Selv før vor tidsregning anvendtes Manuka-honning, der er i stand til at bekæmpe mere end 80 forskellige bakterier.

”Honning er dog ikke noget, vi anvender rutinemæssigt”, siger Susan Bermark. ”Det er kun i de værste tilfælde – i sår med mange bakterier”, siger hun. ”I de situationer er honning et supplement til behandling med antibiotika”, fortæller Susan Bermark.

Se mere