På disse fire planeter er der voldsomt vejr

Voldsomt vejr er at finde i rummet...

Brændende Lugtende Blæsende

4 x Ekstremt vejr på andre planeter:

Ekstremt vejr på andre planeter! På månen Titan lugter der blandt andet af slemme prutter. Læs om det vilde vejr lige her.

Det jordiske klimasystem og vejr har fået meget omtale på det sidste. Så her er en liste over udfordrende klimasystemer andre steder i solsystemet. Husk ordentligt tøj, hvis du skal en tur ud på disse kloder!

Der er hundekoldt på Mars

Her er der urimeligt koldt. Så koldt, at atmosfærens kuldioxid fryser ud som sne på polerne. Det lægger sig i driver på Mars’ tørre ørkenoverflade.

Varmt vejr på Venus

Venus, som er den planet i solsystemet, der ligner Jorden mest er til gengæld brændende varm. Det er foreslået, at visse metaller fordamper ved overfladen, men sner ud som metalsne på Venus bjergtoppe.

Kæmpe orkaner på Jupiter

Storm! Hvis du kan lide et godt friskt blæsevejr er Jupiter lige noget for dig. I den gigantiske planets atmosfære hersker permanente orkaner med vindhastigheder omkring 170 meter pr sekund. Det er mere end dobbelt så kraftig blæsevejr, selv den vildeste jordiske orkan kan præstere. Et anker vil være passende påklædning.

På Titan lugter der af prutter

Denne måne, der kredser omkring Saturn ti gange længere ude i Solsystemet, har en atmosfære af metan. Temperaturerne er omkring minus 180 grader. Det betyder at metan både kan optræde som væske og som gas. Derfor regner det med metan på den dybfrosne klode, når skyerne trækker sammen og vejret bliver vådt. Flydende metan virker som et organisk opløsningsmiddel, så almindelige paraplyer bliver opløst øjeblikkeligt – vi anbefaler en paraply af stål.

Er du fascineret af ekstremt vejr? Tag et smut i vores udstilling Stranden, og lav en orkan i en bowle!

Se mere