Sådan oplever du nordlys
Normalt skal man højt mod nord for at opleve nordlys. Når efterårshimlen mørkner, kan du godt være heldig at se det i Danmark, og for tiden er chancen der.
Nordlys er et af de smukkeste fænomener, man kan opleve.
I den nordiske mytologi forklarede man det smukke lys med at det var et hegn, guderne byggede for at holde jætterne ude. Men hvordan opstår nordlys egentlig?
Nordlys opstår, når elektrisk ladede partikler fra Solen rammer Jordens magnetfelt.
Partiklerne kommer fra solen, hvor ikke mindre end 1 milliard ton glødende gasser kastes ud af Solens magnetfelt i voldsomme soludbrud.
Partiklerne rejser gennem universet med 8 millioner kilometer i timen, og når partiklerne rammer Jordens nord- og sydpol overføres deres elektriske ladninger , og energitilførslen får luftens molekyler til at udsende stråling i form af lys – nordlys. Det sker i en højde af ca. 90 – 500 km over jordens overflade.
Soludbrud kan være mere eller mindre voldsomme, og det er kun, når de er særlig kraftfulde, at partiklerne når Jordens atmosfære.
Jo længere mod nord, du kommer, desto flottere og klarere nordlys kan du opleve. Norge er fx et godt sted. Men også i Danmark kan det lade sig gøre at opleve nordlys.
Hvis du vil opleve nordlys, skal du derfor for det første sikre dig, at der er kraftige soludbrud igang eller lige oppe over. Det kan du fx følge med i på Spaceweather.
Dernæst kræver det, at vejret er rimelig klart og mørkt. Det kan fx være svært at se nordlys i byerne, hvor lysforureningen kan være generende.
Hvis du skal ud at opleve nordlys og vil fotografere det smukke fænomen, er her et par tips:
Det skal du bruge
Kunne du tænke dig at vide mere om lys? Experimentariums udstilling Lyslabyrinten er fyldt med fascinerende lysfænomener med forbløffende videnskabelige forklaringer. Leg fx med farver, lys og skygge og spil et nummer på vores laserharpe.
Skrevet af Camilla Vingaard 14. september 2017