Ny sommerfugleart fundet i naturudstilling på Experimentarium
APRILSNAR! ;-)
---
En hidtil ukendt sommerfugleart er opdaget i det lille skovområde i Experimentariums nye naturudstilling Naturriget. Forsker kalder det en sensation.
Aprilsnar!
Denne historie var (måske ikke så overraskende) en aprilsnar. I Naturriget-udstillingen har vi rigtig nok indrettet et lille skovområde med træer, der er fældet i naturen for netop at give plads til mere biodiversitet og nye arter. Men der har altså ikke – så vidt vi ved – gemt sig hverken kendte eller ukendte sommerfuglearter i træerne.
Sommerfugle finder I i udstillingens fine virtual reality-oplevelse, hvor I kan med VR brillerne på oplever verden fra insekternes synsvinkel. Kom og prøv! 💚
I hvad der må betegnes som en videnskabeligt sensation, har en gæst på Experimentarium gjort en forbløffende opdagelse: En hidtil ukendt sommerfugleart er opdaget i en af træstammerne i den nye, populære naturudstilling ‘Naturriget – Bliv insekt for en dag’.
Den nye sommerfugleart er blevet døbt ‘Lepidoptera Experimentalis’ og eksperter mener, at det lune indeklima på Experimentarium har fået æg og pupper af sommerfuglen, der har været gemt i træet, til at modnes og klækkes.
Den sensationelle nyhed kommer som en overraskelse for både eksperter, medarbejdere og gæster ved science centret i Hellerup.
“Det er virkelig enestående. Det er ikke hver dag, at vi opdager nye insektarter i Danmark”, siger Henrik Stentoft, biolog og insektforsker, der har stået for at undersøge og artsbestemme den nye sommerfugl.
”Og tænk at den netop skulle blive opdaget i forbindelse med en udstilling om biodiversitet”, fortsætter han.
På Experimentarium er man henrykt over opdagelsen. Som en del af den nye udstilling har man indrettet en skov af ægte træer, der netop er blevet fældet for at give plads til biodiversitet i en skov på Fyn. Og det var i et af disse træer – en avnbøg – at æg fra den nye sommerfugleart blev opdaget.
“Udstillingen sætter jo netop fokus på biodiversitet og den danske natur, der er under pres”, siger adm. direktør for Experimentarium Kim Gladstone Herlev. “At vi netop i den forbindelse skulle opdage en helt ny dansk sommerfugleart, er ikke så lidt af et mirakel og et lysende eksempel på naturens kraft og arternes tilpasningsevne”, siger han.
Det var en gæst, der opdagede den nye sommerfugl, der har fået det mere populære navn Sæbeboblesommerfuglen på grund af de hvide aftegninger på dens vinger.
“Vi så pludselig noget, der ligesom fløj rundt mellem træerne. Vi troede først, at det var en sjov effekt, som Experimentarium havde fundet på som en del af udstillingen, men da sommerfuglen landede på Fridas næse, kunne vi jo rigtig se den”, fortæller Birgitta Christensen, der besøgte udstillingen med sin familie.
Familien tilkaldte Experimentariums personale, der overrasket kunne konstatere, at tre smukke sommerfugle flaksede rundt i udstillingen. Efter en nærmere undersøgelse af udstillingens træer opdagede man omkring 30 æg og pupper, der ventede på at blive udklækket.
I de følgende dage kom flere sommerfugle til, og i dag har en hel lille koloni af Sæbeboblesommerfugle etableret sig i udstillingen, hvor Experimentariums udstillingspiloter fodrer dem med nektar og honning.
“Og så har vi interessant nok fundet ud af, at sæbeboblesommerfuglen er særlig glad for den lækre flerfarvede softice fra Spisestedet SMASK”, fortæller Henrik Stentoft.
I anledning af opdagelsen planlægger Experimentarium at dedikere et særligt område af udstillingen til den nye sommerfugleart, hvor besøgende kan se den på nært hold og lære om dens levesteder og vilkår.
“Vi håber, at det vil inspirere vores gæster til at udforske og værdsætte biodiversiteten, der findes i selv de mest forbløffende miljøer, men som også er så skrøbelig”, slutter Kim Gladstone Herlev.
Skrevet af Anders Bruun 26. marts 2024
TIlmeld dig Experimentariums nyhedsbrev og få forunderlig videnskab og tips til sjove eksperimenter, I kan lave derhjemme.
Du modtager nu vores nyhedsbrev. Vi glæder os til at fortælle dig nyt inden længe.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Ja tak, jeg vil gerne modtage Experimentariums nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.