Foto: BODY WORLDS

VIDUN DER HJE RNE

5 flippede facts om din hjerne

Du er måske ikke altid helt tilfreds med, hvordan den fungerer, men du skal ikke undervurdere den store tænketank på øverste etage.

Hjernen er det mest komplicerede organ i din krop, og forskere ved langt fra alt om, hvordan den fungerer. Selvom vi mangler at få svar på mange spørgsmål, er der dog nogle ting som vi allerede ved med sikkerhed. Vi har samlet fem af de mest flippede facts om hjernen.

1. Den hurtige hjerne

Impulserne fra din hjerne til resten af kroppen rejser med op til 270 kilometer i timen. Det er derfor, du super hurtigt kan gribe et glas, der vælter, inden det ryger på gulvet.

2. Den kringlede harddisk

Din hjerne kan slå ethvert leksikon af banen, når det gælder om at gemme information. Man regner med, at hjernen har en hukommelse der svarer til mellem 10 og 100 terabytes. Det er op til 1500 af de bedste iPhones.

3. En krævende maskine

Selvom menneskehjernen kun udgør to procent af kroppens vægt, så bruger den 20 procent af alt den ilt, du ånder ind i kroppen. Der skal godt med energi til alt det, som foregår i hovedet på dig. Så træk vejret dybt og hold hjernen glad. 

4. Den hurtige signal sender

Det er hjernen, der fortæller dig, at det gør ondt, når du skærer dig i fingeren. Alligevel kan selve hjernen ikke føle smerte, da den ikke har smerte-receptorer. Når du får dundrende hovedpine, er det alt det uden om hjernen, der skriger på panodiler.

5. Kloge drømme

Forskere mener, at jo højere IQ, du har, jo mere drømmer du. Du skal dog ikke tage det så tungt, hvis du synes, at du ikke drømmer så meget. De fleste af os husker ikke vores drømme, og mange drømme varer kun mellem 2-3 sekunder.

Vil du gerne vide mere om hjernen? Så gå i vores udstilling Under Huden. Her kan du opleve dissektioner og teste din hjerne.

Artiklen blev første gang bragt i 2013.