Ferie på hjernen på ferie

4 gode råd: Sådan sender du hjernen på ferie

I vinterferien er det tid til at slappe af fra hverdagens travlhed og til at give hjernen en pause. Men hvordan sender man egentlig bedst sin hjerne på ferie? Vi har spurgt en hjerneforsker til råds og giver dig her fire gode råd.

I ferien er det tid til at slappe af fra hverdagens travlhed og give hjernen en pause. Men hvordan sender man egentlig bedst sin hjerne på ferie? For selv en ferie kan jo indimellem blive en stresset affære med alt det afslapning, man godt vil nå.

– Vi har alle brug for ind i mellem at stoppe op og få fokus på hjernesundhed. I dagligdagen knokler vi, og det er jo vores hjerner, der sørger for at vi kan følge med. Det vil sige, at den må konstant tage imod et fyrværkeri af impulser, siger hjerneforsker Ellen Garde fra Center for sund aldring på Københavns Universitet.

Hjernen skal slappe af

Når vi holder fri, skal vi give hjernen lov til at slappe af, og der er tre niveauer for afslapning i hjernen, fortæller Ellen Garde.

Det første er dagligdagens afslapning, hvor vi af og til holder et minuts hjernepause, glemmer mobil og computer og stirrer lidt ud i luften. Bare en kort pause uden input kan hjælpe hjernen til at rydde lidt op.

Desværre tager vi alt for sjældent den korte hjerne-time-out, fordi vores arbejde typisk kræver, at vi er på hele tiden. Og det kan koste et par feriedage at geare ned.

Så prøv at tyvstarte på ferien ved at bruge din time-out til at forestille dig at være ved stranden, i bjergene eller på museet, foreslår Ellen Garde.

Det andet niveau når vi, når vi sover. Her bearbejder hjernen alle de informationer, vi har modtaget i løbet af dagen, overvejer, arkiverer eller kasserer informationerne.

Den krævende hjerne

Det tredje niveau når vi typisk, når vi er på ferie.

– Det er så vigtigt at kede sig på ferie, aftale perioder uden elektronik, bare være i nuet og nyde hinanden eller stirre ud i luften, siger Ellen Garde.

Men hjernen er også krævende og kræsen, så god mad og fysisk aktivitet, der får hjertet til at pumpe blod og næring til hjernen hører også med til ferien.

Og uanset alder er det vigtigt at være sammen med andre, for det stimulerer vores hjerne, og hjernen nyder udfordringen fra andre. Fx er det godt at lave nogle sjove og uforudsigelige ting med vores børn. Det er godt for hjernen at lege, siger Ellen Garde.

Fire råd til en glad feriehjerne

Ellen Gardes forslag til, hvordan du bedst plejer din hjerne i ferien kan opsummeres i 4 råd:

1. Feriehjernen vil slappe af

Hjernen skal ned i gear. Det er fint at planlægge ferien, men husk også at lave ingenting, kede dig. Åbn sanserne, se, duft, smag osv. Og husk så at få en god nats søvn uden mobil.

2. Feriehjernen vil ha’ pulsen op i kroppen

Hjernen er både krævende og sulten efter ny viden, men musklerne skal også i gang, pulsen op, så hjertet kan pumpe blod og næring til hjernen.

3. Feriehjernen vil prøve nye ting

Hjernen elsker forandring og den nyder udfordringer, især sjove og uforudsigelige ting. Så glem rutiner i ferien, lav mindre detaljeplanlægning, og vær åben for uventede situationer. Du kan være kreativ og lege – uanset alder – i ferien er der tid til det.

4. Feriehjernen vil ha’ det sjovt med andre

Hjernen trives bedst i godt selskab. Vi er skabt til fællesskab, ferien er perfekt til at bekræfte, at vi har hinanden, men vær også åben for det uventede og for nye mennesker. Og børnehjerner er fantastiske til at puffe til vores grænser, så gå på opdagelse sammen, så bliver alting både sjovere og mere uforudsigeligt.

Se mere