7 æggende facts

Er du ÆGspert

7 æggende facts

Hvad er verdens største æg? Og hvad er verdens mindste? Her er en stribe ÆGte fakta, du kan trille over påskefrokostbordet.

1 Det største æg nogensinde

Hvis du for et par hundrede år siden drog til Madagaskar, kunne du støde på en gigantisk form for struds. Den havde navnet elefantfugl.

Elefantfuglen, der uddøde i slutningen af 1600-tallet, er ikke blot berømt på grund af sin størrelse. Den er også kendt for at have lagt de største æg i verdenshistorien. Større end de største dinosaurers!

2 Æg er samlerobjekter

Elefantfuglen kunne selv blive over 3 meter høj og veje mere end 500 kilo. Dets æg var tilsvarende store – de vejede omkring 10 kilo og var ofte mere end 30 centimeter lange.

Ved auktioner i dag sælges elefantfuglens æg for enorme summer. I 2013 blev et æg eksempelvis solgt for 66.000 pund på en auktion i London, hvilket svarer til mere end en halv million danske kroner.

3 Største æg i dag

I dag er det elefantfuglens slægtning strudsen, der kan presse de største æg frem. De kan i sjældne tilfælde veje over 2,5 kilo. Til sammenligning vejer et almindeligt hønseæg omkring 60 gram.

4 Det mindste æg

Verdens mindste fugleæg lægges af en kolibri. Kolibrier findes i mange forskellige størrelser, og flere af dem lægger ganske små æg, men rekorden går alligevel til den såkaldte bikolibri, hvis æg er 7 milimeter i længden.

Bikolibrien anses for at være verdens mindste fugl med en længde på bare 2,4 centimeter og en vægt mellem 1,5 og 2 gram.

Bikolibrien lever kun to steder i verden – på Cuba og på den nærliggende Isla De La Juventud.

5 Høns stammer fra junglen

Høns, som vi kender dem i Danmark, menes at være domesticeret primært fra røde junglehøns som stadig kan findes i enkelte sydøstasiatiske jungleområder.

De oprindelige junglehøns lægger cirka 10-15 æg om året, mens høns i bur er blevet avlet så effektivt, at de lægger omkring 355 æg om året.

6 Æggefarven afhænger af racen – ikke af føden

En hønes æg kan være flere forskellige farver – brune, hvide, kakigrønlige eller blå – det afhænger af racen.

Den enkelte høne lægger altid næsten samme farve æg. Æggefarven har for det meste ikke noget med fjerfarven at gøre, men hos brune, hvide og laksefarvede høns, bliver ægget næsten altid den farve, hønen er.

7 Burhøns er mest produktive

Burhønsene er så effektive, at de lægger op i mod 355 æg i løbet af en produktion.

Økologiske høns hakker mere i det og lægger gennemsnitligt blot 276 æg.

Kilde: Landbrug og fødevarer

 

Bliv klogere på æg