derfor skal du frygte skovflåter

Sko Vens Kryb

Derfor skal du frygte skovflåter

Om sommeren tilbringer de fleste mennesker mere tid udenfor. Men i skoven gemmer der sig skovflåter. Og der er god grund til at frygte de små kryb...

De fleste har hørt om skovflåter. De er nemlig ret udbredte i Danmark. Men skovflåter har en led dagsorden i sinde, og de fleste mennesker ville nok blive enige om, at skovflåter er rarest at undgå.

Hvad er flåter

En flåt ligner, modsat den billelignende tæge, en lille edderkop. Og igen modsat tægen, kan flåter have stor skade på mennesker. En flåt har en krop, der er designet til at kunne hænge fast i din hud i mange dage. Skovflåter bidder især i månederne juni til september.

Bedøvende spyt

En flåts spyt indeholder bedøvelse. Derfor kan du ikke mærke, når den bider dig, og suger blod fra din krop. Når flåten har fundet dig, kan det tage alt fra få minutter og til flere timer at hænge sig fast!

De fire livsstadier

En flåt gennemgår dine fire livsstadier på 3 år: æg, larve, nymfe og voksen. Men for at flåten kan leve så længe, må den stjæle blod fra dig eller mig. Når flåterne er larver lever de af blod fra mus. Det er her flåten kan samle uhensigtsmæssige bakterier om, som flåten, senere som nymfe, kan give videre til os.

Sådan finder flåten sine ofre

En flåt har typisk et gemmested, hvor den sidder og venter på, at en lækker blodfyldt krop skal gå forbi. Gemmestedet kan blandt andet være i højt græs. Flåten kan både mærke varme, fugtighed, vibrationer. Og så kan den også dufte og se vores skygger!

Et farligt bid…

De fleste mennesker bryder sig ikke om at blive bidt af en flåt. Men hvor farligt er deres bid egentlig?

Skovflåter kan have sygdomme med sig. De fleste bid fra skovflåter er dog harmløse. Men får man udslæt, kløe eller rødme, kan det være, at flåten har båret en sygdom med sig (så tag hellere til lægen, hvis det sker). Det er også forskelligt, om sygdomsbakterierne sidder i flåtens spytkirtler eller i flåtens mave. Sidder de i spytkirtlerne, er der chance for at blive smittet med det samme. Men sidder bakterierne i maven, kan der gå længere tid.

Er rødmen cirkelformet omkring biddet, kan det være et tegn på borrelia… Borrelia er ikke en sygdom at spøge med. Den kan nemlig blandt andet føre til lammelser og kronisk træthed! Borrelia bakterierne sidder dog i maven på flåten, så man kan heldigvis godt nå at undgå sygdommen, hvis bare flåten fjernes hurtigt.

TBE-virus, som står for centraleuropæisk hjernebetændelse, er heller ikke en sygdom at spøge med. Den kan både medfører lammelse og i værste tilfælde død. Men – modsat borrelia sidder denne sygdom i flåtens spytkirtler, og kan altså smitte ved første bid!

Fjern aldrig skovflåter med fingre eller pincet!

Trækker du en skovflåt ud af din krop med fingrene eller en pincet, er der en stor risko for, at du ikke får flåtens hovede med. Og gør du ikke det, kaster flåten op, og dens maveindhold havner dermed inde i dig. Din chance for at få slemme sygdomme forøges dermed kraftigt. For at fjerne flåter rigtigt er det derfor bedst at have en rigtig flåtpincet.

Vil du gerne blive klogere på klamme fænomener? Læs 5 slimede facts om snot 

LÆS MERE