Derfor skal du frygte skovflåter
Om sommeren tilbringer de fleste mennesker mere tid udenfor. Men i skoven gemmer der sig skovflåter. Og der er god grund til at frygte de små kryb...
De fleste har hørt om skovflåter. De er nemlig ret udbredte i Danmark. Men skovflåter har en led dagsorden i sinde, og de fleste mennesker ville nok blive enige om, at skovflåter er rarest at undgå.
En flåt ligner, modsat den billelignende tæge, en lille edderkop. Og igen modsat tægen, kan flåter have stor skade på mennesker. En flåt har en krop, der er designet til at kunne hænge fast i din hud i mange dage. Skovflåter bidder især i månederne juni til september.
En flåts spyt indeholder bedøvelse. Derfor kan du ikke mærke, når den bider dig, og suger blod fra din krop. Når flåten har fundet dig, kan det tage alt fra få minutter og til flere timer at hænge sig fast!
En flåt gennemgår dine fire livsstadier på 3 år: æg, larve, nymfe og voksen. Men for at flåten kan leve så længe, må den stjæle blod fra dig eller mig. Når flåterne er larver lever de af blod fra mus. Det er her flåten kan samle uhensigtsmæssige bakterier om, som flåten, senere som nymfe, kan give videre til os.
En flåt har typisk et gemmested, hvor den sidder og venter på, at en lækker blodfyldt krop skal gå forbi. Gemmestedet kan blandt andet være i højt græs. Flåten kan både mærke varme, fugtighed, vibrationer. Og så kan den også dufte og se vores skygger!
De fleste mennesker bryder sig ikke om at blive bidt af en flåt. Men hvor farligt er deres bid egentlig?
Skovflåter kan have sygdomme med sig. De fleste bid fra skovflåter er dog harmløse. Men får man udslæt, kløe eller rødme, kan det være, at flåten har båret en sygdom med sig (så tag hellere til lægen, hvis det sker). Det er også forskelligt, om sygdomsbakterierne sidder i flåtens spytkirtler eller i flåtens mave. Sidder de i spytkirtlerne, er der chance for at blive smittet med det samme. Men sidder bakterierne i maven, kan der gå længere tid.
Er rødmen cirkelformet omkring biddet, kan det være et tegn på borrelia… Borrelia er ikke en sygdom at spøge med. Den kan nemlig blandt andet føre til lammelser og kronisk træthed! Borrelia bakterierne sidder dog i maven på flåten, så man kan heldigvis godt nå at undgå sygdommen, hvis bare flåten fjernes hurtigt.
TBE-virus, som står for centraleuropæisk hjernebetændelse, er heller ikke en sygdom at spøge med. Den kan både medfører lammelse og i værste tilfælde død. Men – modsat borrelia sidder denne sygdom i flåtens spytkirtler, og kan altså smitte ved første bid!
Trækker du en skovflåt ud af din krop med fingrene eller en pincet, er der en stor risko for, at du ikke får flåtens hovede med. Og gør du ikke det, kaster flåten op, og dens maveindhold havner dermed inde i dig. Din chance for at få slemme sygdomme forøges dermed kraftigt. For at fjerne flåter rigtigt er det derfor bedst at have en rigtig flåtpincet.
Vil du gerne blive klogere på klamme fænomener? Læs 5 slimede facts om snot
Skrevet af Patricia Nørgaard-Madsen 8. juni 2018
TIlmeld dig Experimentariums nyhedsbrev og få forunderlig videnskab og tips til sjove eksperimenter, I kan lave derhjemme.
Du modtager nu vores nyhedsbrev. Vi glæder os til at fortælle dig nyt inden længe.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Ja tak, jeg vil gerne modtage Experimentariums nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.