Foto: Colourbox

Dyrerigets bedste og værste fædre

Forældreskab ser lidt anderledes ud blandt vores blandt vores venner i naturen. I anledningen af fars dag har vi samlet de 3 bedste og værste fædre i dyreriget.

3 fantastiske dyrefædre

1. Pingvinfaren holder ægget varmt i flere måneder

Det er en hård og kold fornøjelse at være pingvinfar. Især hvis du er kejserpingvin. Når hunnen har lagt årets eneste æg, overdrager hun det nemlig forsigtigt til faren. Her skal han balancere ægget på sine fødder, mens hun tager ud og jager. I 2 måneder ruger hanpingvinen på ægget og sørger for, at der ikke sker det noget. I denne periode spiser han slet ikke, men tærer på sine depoter.

Foto: Colourbox

2. Søhestehannen føder sine egne børn

Ja, den er god nok. Søheste er en af de eneste arter, hvor det er hannen, der er gravid. Hunnen lægger sine æg i hannens rugepose, hvor han befrugter dem, og er gravid med dem i 45 dage indtil de fødes.

Foto: Colourbox

3. Den gyldne løveabe bærer ungerne 24/7

Når den gyldne løveabes unger er to uger gamle, bliver de båret på deres fars ryg stort set hele tiden. Cirka hver tredje time vil hannen give ungen til moren, som ammer babyen. Når hun er færdig, giver hun den tilbage til faren. Når ungerne er fire uger gamle, begynder de at spise mad. Her er det farens opgave at fodre dem.

3 mindre gode forældre

1. Grizzlybjørnen kan spise sine egne unger

Det er sjældent, at en far i dyreriget spiser sine egne unger, medmindre han er desperat efter mad. Ikke desto mindre er det lige præcis det grizzlybjørn-hannen gør. De er meget territoriale, og de er villige til at dræbe og spise alt, der kommer ind på deres territorie. Selv deres egne unger. Grizzly-moren skal derfor sørge for at holde ungerne på sikker afstand fra deres far.

2. Havaborren spiser sine børn som snack

Når havaborre-hunnen har lagt sine æg, er hannen en dedikeret far, der beskytter dem omhyggeligt. Dette ændrer sig dog gevaldigt, når æggene begynder at klække. De fleste nyudklækkede fisk svømmer hurtigt væk. De få der ikke når det, bliver frokost for den far, der indtil nu har passet på dem. Dette gør han for at få nogle hurtige næringsstoffer.

3. Løvehannen er usikker og doven

Desværre for løveunger er ikke alle far-søn-forhold ligesom Mufasa og Simbas i Løvernes Konge. Når hanungen er omkring to år, smider de ældste hanløver dem typisk ud af flokken. Det gør de for at eliminere konkurrence. Ikke nok med det, så er løvehannen også kendt for at være en doven partner. Det er nemlig hunløven, som står for alt jagt. Alligevel er hanløven altid den første til at spise. Hunløverne og ungerne må nøjes med resterne.

Kilder:

  • Nathab.com
  • WWF Verdens Naturfonden

Mangler du en gave til fars dag?

Forkæl din far med et platinum årskort på mors dag. Så kan både dig og din far besøge Experimentarium ubegrænset i et helt år. Køb det her.

Se mere