Dyrerigets bedste og værste mødre

Moderskab i naturen ser lidt anderledes ud end hos os mennesker. Vi har samlet nogle af dyrerigets bedste mødre – og et par der, i forhold til menneskelige standarder, ikke er de bedste forældre.

3 fantastiske dyremødre

1. Spækhugger-moren sover ikke i en måned

Mangel på søvn kender de fleste nybagte forældre til. Men spækhugger-moren er på det punkt særlig presset. Den nyfødte spækhugger sover nemlig slet ikke den første måned af sit liv. Det betyder, at moren heller ikke får noget søvn den første måned. I stedet svømmer mor og barn sammen uafbrudt, så de undgår rovdyr.

Foto: Colourbox

2. Orangutangen bliver med sine unger i laaang tid

Båndet mellem orangutang-moren og hendes unge er meget stærkt. De første to år af ungens liv, er den meget afhængig af, at moren transporterer den rundt og skaffer føde. Moren bliver sammen med deres unger i 6-7 år og lærer dem blandt andet, hvordan de skal finde mad og søge ly.

Foto: Colourbox

3. Kæmpestillehavsblæksprutten spiser ikke i 6 måneder

Stillehavsblæksprutte-moren er ret imponerende. Hun kan lægge op til 200.000 æg ad gangen og bliver ved dem i de 6 måneder, det tager for dem at udklække. På den måde undgår hun, at de bliver spist af rovdyr. Hun efterlader ikke engang æggene for at hente mad til sig selv og går derfor op til et halvt år uden at spise. Når æggene er udklækket, dør hun.

Foto: Colourbox

3 mindre gode forældre

1. Quokka-moren ofrer sine unger

Man kan ikke beskylde det australske pungdyr quokkaen for at pakke deres børn ind i vat og bomuld. Man kan nok heller ikke give quokka-hunnen titlen som ’årets forældre’. Når hun føler sig truet, reagerer hun nemlig ved at skyde sin unge ud af pungen. Ungen fungerer som en afledningsmanøvre, så hun selv kan komme væk fra truslen. Hun går derefter ud for at parre sig, så hun kan få et nyt afkom.

Foto: Colourbox

2. Grønlandssælen er hurtigt videre

De første 12 dage af grønlandssælens liv, hvor de dier, er moren meget dedikeret til dem. Efter de 12 dage er sælmoren hurtigt videre og forlader sine unger for at tage ud og parre sig igen. På det tidspunkt kan sælungerne ikke helt klare sig selv. De er derfor strandet på isen i halvandet måned, hvor de er et let offer for rovdyr. I den her periode taber sælungerne cirka halvdelen af deres kropsvægt og mange af ungerne dør. Efter 2 måneder er de klar til at svømme og jage selv.

Foto: Wikipedia

3. Gøgen er en doven forældre

Man har hørt udtrykket ’ravnemor’, men måske burde det i virkeligheden hedde en ’gøgemor’. Gøgen er nemlig lidt af en dovenlars, når det kommer til forældreskabet. Gøgemødre lægger deres æg i andre fugles reder, så de kan fodre og passe deres afkom. Desværre for den nye familie smider gøgeungen sine nye søskende ud af reden, så der er mere mad til den.

Foto: Colourbox

Kilder:

  • Georgia Aquarium
  • WWF Verdens Naturfonden
  • CNN

Mangler du en gave til mors dag?

Forkæl din mor med et platinum årskort på mors dag. Så kan både dig og din mor besøge Experimentarium ubegrænset i et helt år. Køb det her.

Læs mere