Lys

mærk elektrici teten

En lys idé

Hvor kommer lyset i din mobiltelefon egentlig fra? Lad vores udstillingspiloter tage dig med på en rejse, som starter 600 år før vor tid og bliv klogere på hvordan lys, elektricitet og vindmøller fungerer.

Lys i mørket

Undrer du dig over, hvordan din mobiltelefon pludselig lyser op, når du sætter den i opladeren? På vores demonstration bliver du klogere på, hvordan dit daglige møde med elektricitet egentlig fungerer.

Vi ved, hvad der sker, når vi trykker på stikkontakten. Hvor der engang var mørkt, er der nu pludselig lys. Successen bag næsten alle elektriske apparater skyldes elektromagnetisme. Elektromagnetisme er en af de fire fundamentale naturkræfter i fysikken, og den elektromagnetiske kraft står bag mange af de ting vi oplever i hverdagen.

Historien om elektromagnetisme starter med videnskabsmanden H. C. Ørsted tilbage i 1820, hvor han forenede de elektriske og magnetiske fænomener til et: Nemlig elektromagnetismen. H.C. Ørsteds banebrydende opdagelser kunne pludselig forandre omstændighederne for menneskers eksistens, og med hans opdagelser kunne folk begynde at skifte deres olielamper ud med elektriske lamper, som vi kender dem i dag. H. C. Ørsteds fodtryk skaber fortsat succes i dagens Danmark, hvor moderne vindmøller producerer elektricitet til nær og fjern.

Rejs med tilbage i tiden

I Experimentariums demonstration ”Fra magnetisme til havvindmøller” lærer I om forbindelsen mellem magnetisme og elektricitet. Vores udstillingspiloter tager jer i hånden og tager jer med på en rejse tilbage i tiden. Undervejs beskriver de alt fra hvordan et kompas virker, over verdens første kemiske batteri, til elektromagnetismens betydning for det teknologiske samfund vi lever i, i dag. Ud over den praktiske viden om elektromagnetisme, er det det historiske perspektiv som danner rammen for forsøgene og demonstrationen har fokus på H.C. Ørsted som person, videnskabsmand og hans betydning for det videnskabelige Danmark.

 

Demonstrationen er støttet af