Heldig forsker finder 99 millioner år gammel hale fra dinosaur
”Den klump rav skal jeg ha’ fat i!” tænkte Xing Lida. Forskeren havde gjort et sensationelt fund: En stump velbevaret dinosaur med fjer på.
Myanmar er et godt sted at finde stumper af fortidsdyr, og det ved den kinesiske dinosaurekspert Xing Lida. Ja, Myanmar, der tidligere hed Burma, er ligefrem kendt i Kina for sit fantastiske rav. Rav, der graves ud af miner i den nordlige del af landet. Og som i ny og næ indeholder insekter, små firben eller edderkopper. Så Xing og hans gruppe går ofte på jagt efter fossiler på Myanmars rav-markeder.
”Hotelmarkederne er de mest interessante for os,” forklarer Xing Lida, og fortsætter: ”Forhandlerne har tjekket ind på hoteller. Og så kan udvalgte kunder købe deres bedst stykker rav, før resten bliver solgt på de store markeder.”
På sådan et hotelmarked blev Xing i 2015 præsenteret for en klump rav med plantemateriale. Men det var ikke en plante, der lå i det rødgule rav.
”Da min mellemhandler viste mig klumpen, vidste jeg med det samme, der var et hvirveldyr indeni. Sandsynligvis en theropod. For der var masser af slanke fjer. Han syntes, det var ret interessant, da jeg fortalte ham det,” fortæller Xing til Experimentarium.
Theropoder var en gruppe fuglelignende dinosaurer, som ofte levede af rov. For eksempel finder man den berygtede Tyrannosaurus Rex i denne gruppe af dinosaurer.
Xing sørgede straks for at klumpen blev opkøbt af universitetet. Derefter blev den undersøgt videnskabeligt og blandt andet røntgenfotograferet. Det viste sig, han havde fundet en halestump fra en dinosaurunge som den på billedet her. Perfekt opbevaret i rav i 99 millioner år.
Den lille rovdinosaur har levet i de områder, der i dag er det nordlige Myanmar – men blot for 99 millioner år siden.
“Ravklumpen er på størrelse med et lille hønseæg. Og hvis man ser på myrerne, som er ved siden af halen, kan man få et begreb om størrelsen,” forklarer Xing.
Den har været nogenlunde som en rottehale – blot dækket af fjer. Ialt viser røntgenbilleder 8 hvirvler af den lille rovdinosaurs hale.
“Jeg tror, vi har fat i midten af halen her,” siger den erfarne dinosaurforsker.
Det er første gang, forskere finder så velbevarede fjer fra dinosaurer. Ovenikøbet fjer, som stadig sidder på dyret. Nu kan man hente fantastisk ny viden, man ellers kun har kunnet gætte sig til om denne gruppe dyr.
Fjerene var for eksempel kastanjebrune på oversiden. Men de var lysere på undersiden, måske ligefrem hvide. Det svarer meget godt til billedet herunder.
Den lille hale fra ravklumpen har endvidere været meget bevægelig, viser røntgenundersøgelserne. Og fjerene sidder slet ikke som på en fuglehale. Tværtimod løber de i rækker ned langs halen – som små blade eller vifter. Alt i alt en hale, der har været fuldstændig uegnet til flyvning. Det er en vaskeægte dinosaurhale.
Mængden af detaljer, der er bevaret imponerer forskerne. De kan for første gang se mikroskopiske detaljer i fjerene. Ja, der var endda rester fra hæmoglobin, som farver blod rødt, i den lille halestump.
Det er en helt “ny” kilde til information om naturen for 100 milllioner af år siden.
Kilde: Current Biology
På videoen her af ses et typisk burmesisk ravmarked (Credit: Radio 419 Travel):
Skrevet af Henrik Prætorius 8. december 2016
TIlmeld dig Experimentariums nyhedsbrev og få forunderlig videnskab og tips til sjove eksperimenter, I kan lave derhjemme.
Du modtager nu vores nyhedsbrev. Vi glæder os til at fortælle dig nyt inden længe.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Ja tak, jeg vil gerne modtage Experimentariums nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.