Eksperiment: Lav en kartesisk dykker
Kunne du tænke dig et kæledyr? Her viser vi dig, hvordan du kan lave en sjov kartesisk dykker og samtidig blive klogere på densitet og fysikkens forunderlige verden.
Oplev hvordan fysikkens begreber giver liv til dit helt eget kæledyr. Vi har lavet en kartesisk dykker, der fungerer ved at udnytte densiteten på vand og luft. Måske ved du hverken, hvad kartesisk eller densitet betyder? I så fald kan du trykke ind på videoen for at blive klogere, og se hvordan du skal gøre.
Luft kan trykkes meget bedre sammen end vand. Inde i den kartesiske dykkers hovede (i pipetten) gemmer sig en lille mængde luft. Når du trykker på flasken, trykker du ikke vandet sammen – men derimod luften i pipetten. Det betyder, at densiteten/massefylden stiger og den kartesiske dykker bliver pludselig tungere end vandet, og synker derfor længere og længere ned.
Lige så snart du slipper trykket på flasken, falder densiteten igen, og din dykker vil blive lettere end vandet og flyde op til tops igen.
En kartesisk dykker er et andet udtryk for en dykkerklokke, man sænker ned i en lukket beholder med vand. I vores tilfælde er den kartesiske dykker dit nye kæledyr, og den lukkede vandbeholder er flasken med vand.
Densitet er et andet ord for massefylde eller massetæthed. Densitet er et begreb, man bruger i fysikkens verden og kan beskrives som forholdet mellem et stofs masse og dets rumfang. Hvis man taler om densitet, er det altså altid massen per rumfang, man beskriver.
Som forsøget også viser, har 1 liter vand en større tæthed end 1 liter luft. Tætheden, altså densiteten, er derfor større i vand end den er i luft.
Hvis du virkelig vil nørde med densitet, og har brug for at regne densiteten på noget, kan du bruge denne formel:
Densitet = masse (skrives i kilo) : rumfang (skrives i kubikmeter)
Skrevet af Emilie Schultz-Knudsen 20. maj 2020
TIlmeld dig Experimentariums nyhedsbrev og få forunderlig videnskab og tips til sjove eksperimenter, I kan lave derhjemme.
Du modtager nu vores nyhedsbrev. Vi glæder os til at fortælle dig nyt inden længe.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Ja tak, jeg vil gerne modtage Experimentariums nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.