Nordlys på nattehimlen af Poul Kattler

nord lys

Jagten på nordlys

Experimentariums udsendte er taget langt mod nord i jagten på at finde nordlys. Læs med her og se om det lykkes.

Dag 1

Nymåne og på udflugt til Kiruna og Narvik i denne uge. Forventningerne til nordlys er høje. Men skyerne driller første aften i Kiruna, mandag, hvor der ellers var forudsagt rimeligt med nordlys. Intet blev set, men vi kunne heller ikke se stjerner, og den sammenhæng er simpel og logisk. Så kan det være nok så sort nat, men først med stjernerne på himlen kan det ret svage nordlys ses – HVIS det altså er der. Himlen forblev tavs.

Dag 2

Så kom der meldinger fra Danmark, at der var set nordlys fra Viborg. Drilagtigt. Hvad bilder de sig ind? En solrig dag kom i Kiruna – og blev vel modtaget til andre gøremål, men eftermiddagen og det tidlige mørke meldte sig med skyer igen – og endda snefald. Tiden gik. Vi tog toget mod Norge, hvor det klarede helt op over Lapporten. Flot. Nu begyndte håbet at komme igen. Men i Narvik var der gudhjælpemig skyer. Men YR sagde skyfrit. Stol ikke altid på YR.

Dag 3

Og endelig sent torsdag aften fra en nordvendt mole ved en lystbådehavn i Narvik skete det. Himlen klarede op. Er der ikke noget grønt lys dér og dér? Et gardin, en vifte? Flere var gået hjem i seng, men de sidste syntes at det grønne nordlys nærmest lyste op på himlen. Endelig lykkedes det.

Læs også: