Spørgsmål og svar

Hvordan opstår nordlys?

Har du været så heldig at opleve nordlys? De smukke farver svæver over himlen som ren magi! Men i virkeligheden er det videnskab – og nu bliver du klogere på det fascinerende fænomen.

Quote ilustration goes here
Hvordan opstår nordlys?
Spørgsmål fra Tove, Greve.

Vi har spurgt eksperterne fra Danmarks Meteorologiske Institut, som besvarer spørgsmålet.

Hvordan opstår nordlys?

Nordlys opstår på samme måde som lyset fra en lysreklame. Her sætter man elektrisk spænding gennem et lysstofrør, og elektronerne i røret får stor hastighed.

De støder sammen med de almindelige atomer i lysstofrøret, som “anslås” dvs. får tilført ekstra energi. Den slipper de af med ved at udsende et lysglimt og vender tilbage til deres normale tilstand. Lysglimtets farve afhænger af luftarten i røret, for eksempel neon, som giver en rødlig farve.

Ved nordlyset kommer elektronerne fra rummet og ledes af Jordens magnetfelt ned over polarområderne, hvor man ser nordlysene i ringformede områder omkring Jordens magnetiske nord- og sydpol.

Der er størst chance for at se nordlys, når der er kraftige soludbrud, som er en slags eksplosioner i områder ved aktive solpletter på solen.

Nysgerrig på vejr og klima?

Har du et spørgsmål om vejr og klima? Så er chancen der nu: Stil dit spørgsmål herunder, og få svar fra forskerne fra DMI.

Spørgsmål kan både handle om vejrfænomener (i stil med: “Hvad er et kuglelyn?”), men de kan også handle om klimaet (fx: “Hvad er drivhuseffekten og kan den stoppes?”).

Så er der klima- og vejrting, du har undret dig over, eller går og tænker på, så fyr løs!

Vejr- og klimaeksperter fra DMI har lovet at besvare så mange af jeres spørgsmål som muligt, og vi lægger løbende spørgsmål og svar ud her på siderne.  Vi kan dog ikke garantere, at vi når at besvare alle spørgsmål.

Stil dit spørgsmål til DMI her

Se mere