Lav en klistret djævleslim
Bland, tril og splat! Du skal kun bruge mel, vand og måske lidt frugtfarve for at lave en klam og klistret djævleslim.
Maizenamel
Vand
Krus eller glas, ske og forklæde
Eventuelt grøn eller rød frugtfarve
Stil dig ved køkkenvasken eller udenfor. Hæld lidt slim ud i hånden. Du kan samle slimet til en kugle ved trille det op mellem hænderne. Men hvis du slapper af – bare et sekund – så flyder djævle-slimet ud igen.
De fleste vil tro det er trylledej, men du ved bedre. Stik dem en kugle, og bed dem om at trille den mellem hænderne, så bliver det flydende og ret klamt.
Maizena er majsstivelse. Når du blander det med koldt vand, bliver stivelsen ikke opløst, ligesom sukker eller salt ville blive.
De små stivelseskorn flyder rundt i vandet. Så er djævleslimet flydende.
Når du presser på djævleslimet, presser du vandet ind i stivelseskornene. Så rører kornene hinanden og låser sammen til en fast masse.
Den forklaring var der et hold RUC-studerende, der ville gøre bedre. Så de lavede et 4. semester-projekt på Naturvidenskabelig basisuddannelse med titlen “En reologisk undersøgelse af maizena og vand”. I forordet skriver de: “Denne projektrapport er resultatet af en henvendelse fra Experimentarium. Experimentarium ønskede en forklaring på det fænomen, at en blanding af 3 dele maizena og 2 dele vand, der tilsyneladende er en tyktflydende væske, får en konsistens som ler, når det æltes i hånden.”
Efter 46 siders udredning af fysikken og matematikken bag tyktflydende væsker konkluderer gruppen: “Som besvarelse af problemformuleringen må vi konkludere, at på grundlag af vores undersøgelser, kan vi ikke forklare årsagen til fænomenet.”
Men de kan konstatere, at det IKKE er det øgede tryk, som man påvirker djævleslimet med, der er årsagen. Så måske holder Experimentariums forklaring om stivelseskornene stadig?
Skrevet af redaktion 29. marts 2008
TIlmeld dig Experimentariums nyhedsbrev og få forunderlig videnskab og tips til sjove eksperimenter, I kan lave derhjemme.
Du modtager nu vores nyhedsbrev. Vi glæder os til at fortælle dig nyt inden længe.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Ja tak, jeg vil gerne modtage Experimentariums nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.