ægsp eri ment

Tryl et æg ned i en flaske

Med lidt snilde kan du med dette eksperiment trylle et æg ned i en flaske, uden det går i stykker.

 1. Det skal du bruge

  • Et pillet, hårdkogt æg
  • En juiceflaske med stor åbning
  • Varmt vand
  • Tændstikker
  • Papir
 2. Sådan gør du

  Først skal du sikre dig, at åbningen i flasken er så stor, at ægget kan stå i mundingen uden at glide ned i flasken.

  Fjern ægget og hæld noget varmt eller kogende vand i flasken og lad det stå i nogle sekunder. Hæld vandet fra og sæt ægget fast i mundingen. Hvad sker der?

  I stedet for at bruge varmt vand kan man putte lidt brændende papir ned i flasken. Hvis du bagefter sætter munden til flasken og puster hårdt, vil ægget flyve ud af flasken igen.

 3. Derfor virker det

  Det varme vand (eller den varme ild) varmer luften op i flasken. Det får luftmolekylerne til at bevæge sig hurtigere, og der bliver en større afstand mellem dem.

  Nogle af de opvarmede luftmolekyler vil flygte ud forbi ægget. Det kan i begyndelsen få ægget til at hoppe og danse en smule.

  Når vandet hældes fra (eller ilden slukkes) bliver luftmolekylerne kølet ned igen, og de vil komme tættere på hinanden. Det betyder, at luften i flasken pludselig vil fylde mindre. Der opstår et undertryk i flasken, som man også kalder for et vakuum. Normalt ville luften uden for flasken fylde flasken op med friske luftmolekyler for at komme af med undertrykket. Men ægget er jo i vejen, og det betyder, at luftmolekylerne presser ægget ned i flasken på deres vej ind gennem mundingen.

  Hvis du har lyst til at eksperimentere mere, kan du erstatte ægget med en ballon, der er fyldt med vand og har en størrelse svarende til en tennisbold.

Se forsøget:

Flere eksperimenter