you tube video

Brændende hænder

Har du prøvet at brænde dig på ovnen eller kogepladen? Find ud af, hvorfor det er muligt at sætte ild til sine hænder – uden det gør ondt. Se videoen nu!

Brændende hænder – som ikke gør ondt!

"Denne gang sætter vi fut i fejemøget, når jeg besøger DTU Science Show og får sat ild til mine hænder. Jeg var pææænt nervøs inden, men det var faktisk slet ikke så slemt ’at blive brændt af’, som jeg havde frygtet, haha. I videoen kan du se de betagende flammer men også blive meget klogere på, hvorfor det slet ikke gjorde ondt at blive sat ild til" – Emilie, vært på kanalen.

Se flere videoer her
s

Brændende hænder – som ikke gør ondt!

Vidste du, at videnskaben gør det muligt at sætte ild til sine hænder – uden det gør ondt? Du bliver klogere på, hvorfor det kan lade sig gøre i videoen. Men husk, at det ikke er noget, du skal forsøge dig med derhjemme! Se hellere videoen igen.

Hvorfor gør flammerne ikke ondt?

Årsagen til at Emilie kan få sat ild til sine hænder, uden det gør ondt, er, at Emilie huskede at vædde sine hænder i vand, inden hun samlede de gasfyldte sæbebobler op.

Vand har en høj varmekapacitet. Med andre ord er vand lang tid om at blive varmt. Det kender du måske fra køkkenet, når du koger pasta. Forsøget udnytter vandets høje varmekapacitet!

Når der sættes ild til boblerne i Emilies hænder, brænder flammerne ikke direkte i hånden på Emilie. Flammerne bruger i stedet sin energi på at varme vandet i Emilies hænder. Og da vand er lang tid om at blive varmt, når Emilie ikke at mærke noget på den korte tid, hvor gassen i boblerne brænder.

Vil du se mere?

Tjek vores YouTube-kanal ud, hvor vi undersøger forunderlig videnskab og laver sjove eksperimenter. Mange af forsøgene kan du lave selv derhjemme, og vi uploader jævnligt nye videoer på kanalen.

Er du vild med at eksperimentere, så tjek alle vores eksperimenter ud her.

Se mere