Fra Experimentariums demonstration Fra magnetisme til havvindmøller. Fotograf: David Trood

Gennem strøm

H. C. Ørsted og elektromagnetismen: Introduktion

H.C. Ørsted opdagede elektromagnetismen tilbage i 1820, da han så en kompasnål bevæge sig i umiddelbar nærhed af en strømførende ledning. Læs om betydningen af opdagelsen.

H.C. Ørsted opdagede elektromagnetismen i 1820, da han så en kompasnål bevæge sig i umiddelbar nærhed af en strømførende ledning. H.C. Ørsteds opdagelse af sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme skulle vise sig, at blive en af verdens største naturvidenskabelige opdagelser – og en opdagelse, der har muliggjort udviklingen af det moderne samfund.

Elektromagnetismen er overalt

Elektromagnetismen er overalt omkring os, særligt i 2020, der markerer 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse. En højtaler benytter elektromagnetisme til at udsende den musik, du hører. Din mikroovn benytter elektromagnetisme til at opvarme din mad. Selv når du støvsuger i dit hjem, benytter du elektromagnetisme gennem støvsugerens motor.

Elektromagnetismen er stadig vigtig, og nutidens forskere arbejder fortsat videre med udgangspunkt i den banebrydende opdagelse. Blandt andet i udviklingen af batterier, så vi kan lagre grøn energi, indtil vi skal bruge den. Fx når solen ikke skinner eller vinden ikke blæser.

H.C. Ørsteds nu 200 år gamle opdagelse er derfor både i dag og i fremtiden essentiel for vores hverdag og forskernes arbejde med at løse verdens udfordringer og sætte skub i den grønne omstilling.

> Retur til temaforsiden

Se mere