Foto: Colourbox

Den rigtige vej

Lav dit eget kompas

Hvis du går rundt med en synål og en stangmagnet i lommen, så skal du ikke være bange for at fare vild i skoven. For så kan du lynhurtigt lave dit eget kompas.

Sådan laver du dit eget kompas

Hvordan fungere et kompas egentlig? Og hvordan kan man bruge magnetisme til at lave sit eget? Se med her 👉

Se flere forsøg her
s

Et kompas virker ved hjælp af magnetisme. Her får du opskriften på at bygge dit eget kompas.

Hvad

  • En skål med vand
  • En lille plade af flamingo eller træ
  • En stangmagnet
  • En stor synål

Hvordan

Gør nålen magnetisk ved at trække den hen over en af magnetens poler. Det skal gøres mange gange, mindst 30. Det er lettest at lægge magneten på et bord og holde i den ene ende af nålen, mens den føres forbi magneten med samme bevægelse hver gang.

Synålen skal ikke trækkes frem og tilbage, men i samme retning hver gang. Løft den op, når den har passeret magneten og begynd forfra. Det er også vigtigt, at du bruger den samme pol på magneten hver gang.

Læg nålen ned på pladen af træ eller flamingo og læg pladen i en skål med vand. Nu vil nålen lægge sig, så den ene ende peger mod nord og den anden mod syd. Tjek med et rigtigt kompas, om det passer.

Hvorfor

Elektriske strømme i Jordens indre skaber et magnetfelt om hele kloden. En kompasnål peger mod nord, fordi strømmene trækker i den magnetiske nål.

Hvis du holder en magnet foran dit hjemmelavede kompas, kan du få nålen til at bevæge sig. Det sker, fordi magneten modvirker Jordens eget magnetfelt.

Se mere