Sol Bad Ning

Bliver man hurtigere solskoldet i vand?

Bliver man hurtigere solskoldet, når man bader? Og er der forskel på pool vand og havvand? Du får svarene lige her.

Mange har måske hørt, at man bliver hurtigere solskoldet i vand. Og andre har måske hørt, at vandet fungerer som en solcreme. Det er på tide at få sandhederne på bordet.

Blokere vand solens UV stråler?

Svaret på dette spørgsmål afhænger af mængden af vand. For kommer man dybt nok ned, så bliver 100% af solens UV stråler naturligvis blokeret. Faktisk er et par meter nok til at få en hel komplet solbeskyttelse. Men medmindre man er ude og dykke, bader man jo oppe ved vandets overflade, og der trænger mange af solens UV stråler igennem. Det gælder både når man er på stranden og i poolen.

Faktisk vil en halv meter stadig lade 40 procent af UV strålingen igennem. Men det er vigtigt at nævne, at dette afhænger meget af mængden af urenhederne i vandet. Meget tang og alger kan eksempelvis gøre det sværere for UV strålerne at trænge igennem.

Der er flere former få ultraviolet lys, men UV-B er den stråling som giver os den velkendte solskoldning.

Solskoldet i vand på grund af spejling

Man skal ikke blot passe på solens UV stråler fordi de gennemtrænger vandet, man skal også passe på, netop fordi vandet fungerer som et spejl! Faktisk kan vand i følge DMI spejle helt op til 100% af UV strålingen, som altså giver dig dobbelt så meget stråling, når du bader.

På denne måde kan man altså hurtigere bliver rød, når man befinder sig i vand, også selvom man ikke svømmer under overfladen.

Også fordi at havvand ofte er køligt, kan man ofte glemme alt om solens skoldende effekt som vandets spejling har.

Er du varm på lys? Lær om lysets spektrum i Lyslabyrinten på Experimentarium

Se mere