Sol og vand

Bliver man hurtigere solskoldet i vand?

Bliver man hurtigere solskoldet, når man bader? Og er der forskel på pool vand og havvand? Du får svarene lige her.

Du har måske hørt, at man hurtigere bliver solskoldet i vand. Du har måske også hørt, at vandet fungerer som en solcreme. Det er på tide at få sandhederne på bordet.

Blokerer vand solens UV stråler?

Svaret på dette spørgsmål afhænger af mængden af vand.

For kommer du dybt nok ned, så bliver 100% af solens UV stråler naturligvis blokeret. Faktisk er et par meter nok til at få en hel komplet solbeskyttelse.

Men medmindre du er ude at dykke, bader du oppe ved overfladen, og der trænger mange af solens UV stråler igennem. Det gælder både, når du er på stranden og i poolen. Faktisk vil en halv meter stadig lade 40 procent af UV strålingen igennem.

Men det er vigtigt at nævne, at det også afhænger af mængden af urenhederne i vandet. Meget tang og alger kan eksempelvis gøre det sværere for UV strålerne at trænge igennem.

Der er flere former få ultraviolet lys, men UV-B er den stråling som giver os den velkendte solskoldning.

Solskoldning på grund af spejling

Du skal ikke blot passe på solens UV stråler, fordi de gennemtrænger vandet, du skal også passe på, netop fordi vandet fungerer som et spejl.

Faktisk kan vand i følge DMI spejle helt op til 100% af UV strålingen. Det giver dig altså dobbelt så meget stråling, når du bader. På den måde bliver du hurtigere bliver rød, når du befinder dig i vand.

Er du varm på lys? Lær om lysets spektrum i Lyslabyrinten på Experimentarium

Se mere