Fire myter om hjernen
Trods mange års forskning findes der stadig mange myter om hjernen. Vi giver dig svar på fire af dem, der virkelig har vredet hjernen!
Der er mange uopklarede spørgsmål om hjernen – kroppens store tænketank. Nogle af dem får vi måske aldrig svar på. Men lige så mange uopklarede spørgsmål der er, lige så mange myter findes der.
Heldigvis kan vi her og nu aflive fire af dem.
I forhold til vores størrelse har vi en ret stor hjerne, men ikke den største. Vi kommer på andenpladsen af landlevende dyr med en hjernevægt på 1,4 kg, og vi overhales kun af elefantens hjerne, der vejer cirka 5 kg. Den største hjerne tilhører dog kaskelothvalen med en vægt på knap 8 kg.
Nej. Det ville ikke give evolutionær mening at bære rundt på så meget hjerne, hvis 90 procent af den ikke blev brugt. Hjerneskanninger viser da også, at alle dele af hjernen har en funktion. Nogle dele er blot mere eller mindre aktive alt efter, hvad vi foretager os.
Nej, alkohol ødelægger derimod enderne af nervecellerne, også kaldet dendritter. Det betyder, at kommunikationen mellem cellerne bliver svækket eller helt ødelagt. Men det er altså ikke selve cellerne, der dør.
Det har i mange år været almen viden, at vi ikke kan gendanne mistede hjerneceller. Forskere har nu opdaget, at det ikke er rigtigt. Rotteforsøg viser for eksempel, at de dagligt danner 5-10.000 nye nerveceller. Aktive rotter, som løb i trædemølle, dannede desuden dobbelt så mange nye celler, som passive rotter.
Vil du gerne vide mere om hjernen? Så gå i vores udstilling Under Huden. Her kan du opleve dissektioner og teste din hjerne.
Artiklen blev bragt første gang i marts 2014.
Skrevet af Anne Friis-Holm Egfjord 8. oktober 2018