Ny viden i gamle hatte: Ældre hjerner kan lære som ny
Kan man som voksen lære et nyt sprog fejlfrit? Det ser ud til at være muligt, hvis et signalstof i hjernen hæmmes. Det viser ny forskning
Før du fyldte 8-12 år, havde du nemt ved at skelne små detaljer i lyde, og knytte dem til en betydning. Det var derfor, du så nemt lærte at tale dit modersmål. Helt fejlfrit. Uden accent.
Fra 8-årsalderen gik det langsommere, og da du ramte puberteten, var den fest forbi. Efter barndommen kan de færreste af os lære at tale et fremmed sprog perfekt. Fra da af står den på Valby-engelsk, gebrokkent fransk og skraldespansk.
Hjernen mister noget af sin plasticitet, noget af sin evne til at omstille sig. Efter barndommen bliver det simpelthen sværere at skelne og lære de små detaljer i et sprogs lyde.
Små forskelle i betoninger og klange, som ikke er en del af vores eget sprog, mudrer sammen for os.
Nu har en gruppe neurologer i USA fundet et molekyle i hjernen på mus, som er ansvarlig for at denne plasticitet – dette indlærings-vindue – bliver lukket.
Molekylet er en aminosyre, adenosin. Det spiller en rolle som signalmolekyle i alle pattedyrs hjerner. I mus som i menneske.
Efter forskerne forstod, at adenosin lukker ned for omstillingsevnen i den auditive kortex, som er et område i hjernen, hvor lyde knyttes til betydning, hæmmede de molekylets funktion i laboratorie-mus.
Nu viste det sig, at indlæringsvinduet igen blev åbnet: Voksne mus kunne atter skelne og lære nye lyde, som da de var unge.
Det er godt nyt for ”gamle” hjerner, som for længst har fejret de første par teenage-fødselsdage.
”Resultatet tyder på, at det medicinsk kan være muligt at forlænge den tid, vi kan lære sprog,” siger en af forskerne, professor Stanislav Zakharenko, fra St. Jude Children’s Research Hospital, USA.
I så fald vil det måske på sigt kunne hjælpe mennesker til at lære som børn igen.
Kilde: Science.
Skrevet af Henrik Prætorius 30. juni 2017