Når hjernen bliver presset

Grusomheder præger pige- og drengehjerner forskelligt

Din hjerne bliver bygget om af voldsomme oplevelser, og ny forskning viser, at hjernen påvirkes markant anderledes hos piger end hos drenge.

En undersøgelse, netop offentliggjort i tidsskriftet Depression and Anxiety viser at hjernen hos piger og drenge ændres forskelligt af chokerende oplevelser.

Opdagelsen kan måske forklare, hvorfor flere piger end drenge får post traumatisk stress efter voldsomme begivenheder.

PTSD invaliderer

Post traumatisk stress, PTSD kan være en invaliderende sygdom. Patienten plages og udmattes af uhyggelige indtryk fra en alt for voldsom oplevelse som for eksempel krig eller voldtægt.

De frygtelige tanker nægter at fortage sig. I stedet dukker de op igen og igen i drømme og associationer. Det bliver umuligt at leve et roligt, normalt liv.

Voldsomt stress ændrer hjernen

Det er et område i den forreste del af insula, der nu viser sig at blive ændret forskelligt i patienter med post traumatisk stress. Insula ligger dybt i hjernen og er involveret i at bearbejde følelser.

Og ganske overraskende viser det sig, at de overvældende, ubehagelige oplevelser får området til at vokse i drenges hjerner, mens det i piger bliver formindsket af de voldsomme begivenheder.

Piger og drenge skal behandles forskelligt

Forskerne mener, at opdagelsen kan forklare hvorfor flere piger end drenge lider af post traumatisk stress.

De gør også opmærksom på, at psykiatere skal være på vakt. For drenge og piger med post traumatisk stress har måske ikke helt samme symptomer. Og de to køn skal måske ikke kureres på helt samme måde.

Området insula er i øvrigt kendt for at skrumpe, når barndommen slutter. Måske kan opdagelsen dermed være en del af forklaringen på, hvorfor voldsomme begivenheder tilsyneladende modner piger tidligt.

Læs mere om hjernen og kroppen