Mænd glemmer mere end kvinder

Glem som hed

Mænd glemmer mere end kvinder

Så er det bevist: Mænd er mere glemsomme end kvinder. Årsagen er, at de to køn fra naturens side vægter at lægge mærke til nogle forskellige ting.

Det er helt naturligt, hvis din mand glemmer jeres bryllupsdag, sin mors fødselsdag eller navnet på sin bedste vens nye kæreste. En stor norsk undersøgelse har for første gang nogensinde slået fast, at mænd bare er mere glemsomme end kvinder.

48.000 personer deltog i undersøgelsen med ni spørgsmål om, hvor gode deltagerne er til at huske forskellige ting. I otte ud af de ni spørgsmål var det tydeligt, at mændene har størst problemer med hukommelsen.

Forsker bebrejder evolutionen

Det er særligt navne og datoer, som er svære for hankønnet at finde rundt i. Desuden er det detaljer fra samtaler, der driller, ligesom det volder problemer at huske, hvad de foretog sig for et år siden. Resultat gælder, uanset om manden er 30 eller 60 år.

Forskerne er overraskede over, hvor meget mænd faktisk glemmer. De har ikke en færdigpakket forklaring på fænomenet, men Jill Byrnit, der er adjunkt på Institut for Psykologi ved Syddansk Universitet, har et bud:

”Der er mange myter omkring forskelle mellem kønnene, men det giver god evolutionær mening, at mænd og kvinder husker forskellige ting,” siger hun.

Ifølge Jill Byrnit skal de to køn fra naturens side bide mærke i forskellige ting omkring det miljø, de færdes i. Derfor er det også forskellige ting, som bliver lagret i hukommelsen. For eksempel danner mænd lynhurtigt et overblik over deres omgivelser, mens kvinder går op i de sociale relationer og eksempelvis er bedre til at huske navne og datoer.

”Kvinder går bare meget mere op i at huske at skrive fødselsdagskort og på den måde pleje de nære sociale relationer. Mænd har ikke samme behov for hele tiden at gøre opmærksom på deres sociale relationer,” forklarer Jill Byrnit.

Meget mere menneske

Bliv klogere krop og hjerne i udstillingen Under Huden på Experimentarium.

Artiklen blev bragt første gang i februar 2014. 

Mere om mænd og kvinder