Surt show

Eksperiment: Rødkål som pH-indikator

Rødkål er jo egentlig noget, man spiser, men faktisk har rødkål nogle ret så seje egenskaber. Rødkål kan fx bruges til at vise, hvor SURE ting er - ikke "sur" som din far eller din lærer - men hvor sure ting, der bliver puttet ned til rødkålen er.

Se vores pilot Nicolai udføre forsøget

Det skal du bruge

  • Et friskt rødkålshoved
  • Køkkenkniv
  • Skærebræt
  • En kande
  • Fem vandglas
  • Elkedel
  • Lagereddike
  • Danskvand
  • Soda (kan være svært at skaffe – brug evt. natron)
  • Flydende afløbsrens
  • Sikkerhedsbriller + handsker
  • Forældre!!

Sikkerhed

Med dette forsøg bruger du væsker, som ikke må komme på huden eller i øjnene. Bær derfor briller og handsker under hele forsøget og når du rydder op. Brug også eventuelt forklæde, da rødkål farver.

Sørg også for, at der er en voksen til stede.

Sådan gør du

Lav “rødkålsteen”

  • Tag briller og handsker på
  • Snit rødkålen – det må gerne være groft.
  • Fyld din kande cirka halvt op med det snittede rødkål.
  • Bring vandet i kog, og hæld det kogende vand over rødkålen i kanden.
  • Rør rundt i mindst 5-10 sekunder.
  • Stil de fem vandglas på en række.
  • Fordel det mørkeblå rødkålsvæske i alle fem vandglas (uden rødkålsstykker). Hæld højst halvt op, så der er lidt mere plads i glassene – hæld dog evt lidt ekstra i den midterste og den som er lige til højre for midten.
  • Tjek igen at brillerne sidder foran øjnene, og ikke oppe i håret!

Få væsken til at skifte farve

  • Hæld forsigtigt eddike i glasset længst til venstre og se det skifte farve.
  • Hæld forsigtigt danskvand i næste glas og se rødkålsteen skifte farve.
  • Hæld ikke noget i det midterste glas.
  • Hæld lidt af SODA-pulveret / Natron i næste glas og se det skifte farve.
  • Hæld forsigtigt afløbsrens i glasset længst til højre og se det skifte farve – men hov – vent et sekund eller tre mere – det skifter farve igen!

Derfor virker det

pH er en skala, der viser om noget er surt, neutralt eller det modsatte af surt. Indenfor kemi er det modsatte ikke sødt, men basisk!

Der er flere måder, man kan finde ud af, om noget er surt eller basisk, og farven i rødkål er én af de ting, der viser det. Det er grunden til farveskiftene i forsøget:

Normalt postevand er næsten helt neutralt, hvilket ses som blå på rødkålens skala.

Farven for noget som er en stærk syre (meget surt) er helt rød, og farven for noget som er stærkt basisk er helt gul.

Eddiken indeholder eddikesyre, som er – ja – surt. Når det reagerer med rødkålen bliver væsken rød.

I danskvand er der også syre – den er svag, og du kender den som bobler i din sodavand: Kulsyre. Da kulsyren er en svagere syre, er farvereaktionen med rødkål ikke helt så kraftig, og væsken bliver nærmest pink.

Soda er som de fleste typer sæbe en svag base, hvilket farves grønt af rødkålen. Effekten er den samme, hvis du bruger natron.

Flydende afløbsrens er en stærk base, og væsken farves helt gul i reaktionen med rødkålen.

Forskellige husholdningskemikalier har forskellige pH-værdier, fordi syre er godt til nogle rengøringsformål (fx opløsning af kalk), og baser er gode til andre rengøringsformål (fx opløsning af fedt og hår i jeres afløb).

Så næste gang I er nysgerrige på et af jeres rengøringsmidler kan I jo lige prøve at teste det med lidt “rødkålste”.

Se mere