Warren Gibb

Hår afslør er for bryderen

Små kemiske spor i hår kan føre til signalement

Et enkelt hår kan i fremtiden være nok til at afsløre en forbryders spisevaner, alder, køn og overvægt

Forskere arbejder på at perfektionere analyser af hår, så kriminalteknikere kan skabe et forbrydersignalement ud fra et enkelt hår. Forskerne udnytter, at den kemiske sammensætning i håret kan afsløre en lang række træk ved en forbryder.

Teoretisk set vil man kunne aflæse en persons alder, køn, fedtprocent, foretrukne kost og motionsvaner ved at studere det indbyrdes forhold af kemiske markører i et hår. Et enkelt tabt hår vil derfor kunne føre til et ganske godt signalement af en kriminel.

Hår i retten

Det betyder at det tabte hår fra gerningsstedet kan være på vej tilbage som bevis i retten. Hår har ellers spillet en tilbagetrukken rolle i bevisførelser i mange år.

Hårets struktur, farve og tykkelse har nemlig vist sig at være et dårligt bevis for, hvem håret oprindeligt har groet på. Risikoen for justitsmord har været for høj, fortæller forskerne bag studiet.

Desuden fungerer hår dårligt i de populære analyser, hvor DNA bliver brugt som et slags kemisk fingeraftryk. Hår indeholder nemlig alt for lidt DNA til en analyse. Hår, fundet på gerningssteder er derfor ikke blevet brugt særlig meget i retssager de senere år, siger forskerne bag den ny metode.

Andre molekyler kan vidne

Men nu skal parykken tilbage til vidneskranken. I stedet for at analysere DNA,  sammenligner forskerne andre bio-molekyler, der for eksempel kan sladre om sammensætningen af den mad, vi spiser.

Det, forskerne kigger på, er sammensætningen af såkaldte isotoper i et hår. Vores sammensætning af isotoper i krop og hår afhænger nemlig af vores livsstil. Isotoper er populært sagt når et grundstof kan veje lidt forskelligt på grund af små forskelle i atomkernerne. Denne vægtforskel kan man måle med et såkaldt massespektrometer.

Ikke klar endnu

I et forsøg kunne forskere på den måde beregne 20 kvinders kropsvægt med 80% nøjagtighed. Og i et andet forsøg afslørerede isotopsammensætningen i hår deres ejermænds/kvinders køn. Men analysen ramte kun rigtigt i 90% af forsøgene.

80% og 90% er ikke tilfredsstillende som bevis i en retssag. Metoden skal udvikles, før den kan bruges. Men med tiden forventer forskerne at kunne læse et signalement af en forbryder direkte i et enkelt hår, der ligger tilbage på åstedet.

Kilde: West Virginia University

Læs også