Unge surfer ubeskyttet på nettet
En undersøgelse viser, at unge får ubehagelige oplevelser på internettet, selv om grænseoverskridende indhold er blokeret.
Foto: Steinar Engeland
Indholdsfiltre skal beskytte børn og unge mod ubehagelige oplevelser på internettet. Filtrene er ofte i brug i hjem, på skoler og på biblioteker. Men de beskytter ikke børnene, viser en undersøgelse fra University of Oxford.
Forskerne, blandt andet Dr Andrew Przybylski fra Oxford Internet Institute, analyserede data fra interviews med 515 drenge og piger på mellem 12 og 15 år. En tredjedel af børnene kom fra hjem med indholdsfiltre. Resultatet viser, at filtrene ikke har forhindret de unge i at få ubehagelige oplevelser på nettet.
Hvad enten børnene kom fra et hjem med filter eller uden, havde omtrent 14 % haft mindst en alvorligt negativ oplevelse på nettet indenfor det sidste år. 8 % var blevet kontaktet af en fremmed, der ville være deres ven. 4% havde oplevet at en anden havde udgivet sig for dem på nettet. 2 % havde set pornografi, som havde givet dem ubehag. Og 3% var ligefrem blevet skræmt af indhold på nettet.
Resultatet undrer ikke Jesper Lund fra IT-politisk forening.
”Det er dybest set umuligt at lave automatiske filtre, der fungerer efter hensigten. Nettet er alt for dynamisk. Det ændrer sig hele tiden,” fortæller han til Experimentarium.
Forskerne bag undersøgelsen mener ligefrem, der er en stor risiko for, at de automatiske filtre blokerer vigtigt indhold for unge. For eksempel information om stoffer, sex og sundhed. Det kan især få uheldige konsekvenser for følsomme grupper som homoseksuelle, biseksuelle og transseksuelle, mener de.
Jesper Lund er enig: ”Det, man ser er, at filtrene blokerer for eksempel hotlines, som skal hjælpe børn og unge, der har oplevet et seksuelt overgreb.”
Forskerne foreslår, at man i stedet for at investere i udvikling af kostbar filtreringssoftware, bruger ressourcerne på at forberede børn og unge på de oplevelser, de risikerer på nettet.
Kilde: University of Oxford/Journal of Pediatrics
Skrevet af Henrik Prætorius 14. marts 2017
TIlmeld dig Experimentariums nyhedsbrev og få forunderlig videnskab og tips til sjove eksperimenter, I kan lave derhjemme.
Du modtager nu vores nyhedsbrev. Vi glæder os til at fortælle dig nyt inden længe.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Ja tak, jeg vil gerne modtage Experimentariums nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.