spørgsmål og svar

Hvor meget stiger vandstanden, når isen smelter?

En stor konsekvens af global opvarmning er temperaturstigninger, som medfører stigende have. Men hvor meget kan vi forvente, vandstanden vil stige?

Quote ilustration goes here
Har I et bud på, hvor meget vandstanden vil stige, hvis:
1) Al is på Nordpolen smelter
2) Al is i Grønland smelter
3) Al is på Antarktis smelter
Spørgsmål fra Torben, Frederiksberg.

Vi har spurgt eksperterne fra Danmarks Meteorologiske Institut, som besvarer spørgsmålet ud fra tre forskellige scenarier.

Første scenarie: 0 meter

Hvis al is på Nordpolen smelter, stiger havet med 0 meter. Nordpolen er dækket af det Arktiske Ocean, og den is, der dækker Nordpolen, er derfor såkaldt havis, som er dannet af frossent havvand.

Isen flyder allerede i havet og vil derfor ikke påvirke havniveauet, hvis den smelter. Det er ligesom isterninger i et glas; glasset flyder ikke over, når isterningerne smelter, fordi de allerede flyder rundt i glasset.

Andet scenarie: 7 meter

Hvis al is på Grønland smelter stiger havet med cirka 7 meter. Modsat havisen ligger Indlandsisen på Grønland, som navnet siger, på land. I takt med at den smelter, vil smeltevandet derfor bidrage til havniveauet.

Her svarer smeltevandet til ekstra vand, vi hælder ned i glasset (der her repræsenterer verdenshavene). Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at det vil tage årtusinder at afsmelte de store mængder is fuldstændigt.

Tredje scenarie: 60 meter

Hvis al is på Sydpolen smelter, vil havet stige med cirka 60 meter. Modsat Nordpolen er Sydpolen dækket af et kontinent: Antarktis. Isen der dækker sydpolen hviler derfor på land, ligesom Indlandsisen på Grønland.

Nysgerrig på vejr og klima?

Har du et spørgsmål om vejr og klima? Så er chancen der nu: Stil dit spørgsmål herunder, og få svar fra forskerne fra DMI.

Spørgsmål kan både handle om vejrfænomener (i stil med: “Hvad er et kuglelyn?”), men de kan også handle om klimaet (fx: “Hvad er drivhuseffekten og kan den stoppes?”).

Så er der klima- og vejrting, du har undret dig over, eller går og tænker på, så fyr løs!

Vejr- og klimaeksperter fra DMI har lovet at besvare så mange af jeres spørgsmål som muligt, og vi lægger løbende spørgsmål og svar ud her på siderne.  Vi kan dog ikke garantere, at vi når at besvare alle spørgsmål.

Stil dit spørgsmål til DMI her

Se mere