Illustrationsforsøg af forbrændingsmotor

FORSØG: Formålet med dette forsøg er at demonstrere sammenhæng mellem tryk og temperatur og at vise grundprincippet for en dieselmotor.

Lidt papir eller vat lægges ned i en halvåben cylinder. Et stempel presses hårdt og hurtigt i bund i en cylinder, hvorved papiret antændes.

Det skal du bruge

  • Lukket beholder med stempel
  • Serviet

Sådan gør du

Forbrændingsmotor-1Når man bruger en cykelpumpe til at pumpe en slange, vil man ofte opdage, at selve cykelpumpen bliver varm. Dette skyldes, at temperaturen i en gas stiger, når dens volumens presses sammen, og trykket stiger.

Dette kan man demonstrere på en meget dramatisk måde, hvor et lille stykke papir eller vat antændes i et stempel, der presses hårdt og hurtigt sammen. Først lægges en lille, let flig af en serviet, lidt køkkenrulle eller lignende let og tyndt papir (eventuelt vat) ned i bunden af en cylinder, der er lukket i den ene ende.

Når et stempel presses lynhurtigt og meget hårdt i bund i cylinderen, kan man faktisk få papiret antændt. I praksis ser man et lille lysglimt og derefter en masse røg. Man skal dog være meget hurtig og bruge mange kræfter, så lidt øvelse er ofte nødvendig.

I dette tilfælde er cylinderen lavet af et plasticrør, der er lukket i den ene ende med epoxy-lim, mens stemplet består af en metalstang, hvorpå der sidder tre tætningsringe af gummi:

Forbrændingsmotor 2

I stedet for papir eller vat kan man prøve med svovlet fra en tændstik:

Forbrændingsmotor 3

Uddrag fra film af forsøget, hvor lidt tændstiksvovl antændes via trykstigningen.

Forsøget viser for øvrigt også et af grundprincipperne i en dieselmotor. I en normalt forbrændingsmotor antændes brændstoffet af et tændrør, der laver en gnist inde i forbrændingskammeret. I dieselmotoren sidder der ikke noget tændrør – her antændes brændstoffet i stedet ved en kraftig komprimering og dermed temperaturstigning.

Flere forsøg: Transport

Påvis CO2-udledning fra biler
Illustrationsforsøg af forbrændingsmotor (denne side)
Forsøg med elektrolyse
Byg din egen elmotor
Lav en simpel elektromotor
Lav et luftpudefartøj

» Alle forsøg og cases

Kilde

Fysikbasen.dk

Dette forsøg stammer oprindeligt fra Climate Minds, som er udviklet af Experimentarium i samarbejde med Dansk Energi og Energyminds.

Mere om klima