Kamilla Seidlers Hønsesalat af kyllingerester, grønne og hvide asparges og urter. Foto: Søren Gammelmark.

Klimavenlig mad: Hønsesalat med grønne og hvide asparges og urter

FORÅRSMAD: Her er en god og klimavenlig frokostret eller let aftensmad, som udnytter forårets lækre og velsmagende asparges, der går perfekt med kyllingerester fra i går.

Quote ilustration goes here
Jeg tror, at folk mangler at blive klædt på til at tænke i de baner og har brug for at se, at det faktisk ikke behøver at tage hverken den hele eller halve nat at koge en fond eller pille resterne af kyllingen og bruge dem næste dag. Det håber jeg meget at kunne inspirere til.
Kamilla Seidler, kok

Foråret byder på lækre og velsmagende asparges, og de er perfekte i kombination med kyllingerester fra i går. Her en god frokostret eller let aftensmad, hvor aspargesskrællerne og kyllingeresterne er prikken over i’et.

Ingredienser (4 personer)

Hønsesalat

400 g hønsekød
4 hvide asparges
8 grønne asparges
1 bundt kørvel
30 g grov sennep
skal og saft fra 1 citron 150 g mayonnaise

Mayonnaise

2 æggeblommer
10 g dijonsennep
10 g æblecidereddike
salt og peber
2 dl aspargesolie (aspargesskræller lægges i rapsolie og trækker et par timer for at afgive smag til olien og forstærke aspargessmagen i retten)

rugbrød

Opskriften er taget fra ‘Klimakogebogen – 10 stjernekokkes bud på klimavenlig hverdagsmad’ af Anna Fenger.

Fremgangsmåde

  • Pisk æggeblommer, dijonsennep og æblecidereddike til mayonnaisen sammen med en lille smule salt i en god stabil røreskål. Pisk blandingen let og luftig, cirka 1 minut.
  • Læg en våd klud under røreskålen, så den står fast.
  • Tilsæt nu, under konstant piskning, aspargesolie i en tynd stråle, meget lidt ad gangen, så æggeblandingen optager olien og tykner. Smag til med fint salt og peber.
  • Pluk hønsekødet til hønsesalaten. Det kan være fra en stegt kyl- ling eller en kogt høne, som du har som rest fra dagen før eller fra fryseren, skulle du have gemt noget.
  • De hvide asparges blancheres let i saltet vand i ca. 1 minut og skæres i strimler.
  • Steg de grønne asparges hårdt i lidt olie, så de stadig er sprøde i midten, og server hele eller skåret i stykker.
  • Pluk kørvelen, og hak bladene fint, gem stilkene til pynt.
  • Rør det plukkede hønsekød op med alle ingredienserne, og smag til med citronsaft og skal. Den må gerne have en fremtrædende syre, da den mister lidt smag efter at have stået på køl. Server ved stuetemperatur på ristet rugbrød.

Mere viden om klima og mad

Sådan får du klimaet på tallerkenen. Få råd til, hvordan du og familien kan spise mere klimavenligt, og hvordan I kan klimasikre jeres mad.

I Experimentariums udstilling Klimatopia – de rejsende fra fremtiden kan du tage plads ved det intelligente spisebord. Her får du klar klimabesked, når yndlingsretterne kommer på tallerkenerne. Kan I mon sammen finde frem til en klimavenlig menu, som I alle har lyst til at spise?

Udforsk dit eget klimaaftryk og find ud af, hvordan du kan gøre din hverdag mere klimavenlig i udstillingen og bliv klogere på klimavenlige kostråd her.

Se mere