Forår I Krop pen

Hvad gør forår ved din krop?

Når foråret nærmer sig, begynder fuglene at synge og skoven at krible. Verden får flere farver, og vi bliver mere sociale. Hvilke fordele for helbred og humør har forår? Og hvordan kan det nu være, at nogle blive forårsdepressive?

Mange mennesker oplever en forbedring af deres humør ved forårstid. Dette er modsat den dystre vinterdepression, der er en virkelighed for mange i de mørkere tider. Lys gør os glade! Og det er vel ikke så underligt – eller er det?

En farverig tid

Forår betyder lysere dage. Lysere dage betyder flere farve: Det er ren fysik. For når vinteren er ovre, så når solen højere på den danske himmel. Det betyder en højere lysintensitet og dermed flere lyspartikler til at give varme og farver.

Forårets lys gør os mindre trætte

Måske du har hørt om, at telefoners lys kan gøre det svært for os at sove om aftenen. Det er fordi, at lyset i vores telefoner svækker kroppens helt eget søvnhormon: nemlig melatonin. Melatonin hormonet fortæller kroppen, når den skal sove. Det gør den blandt andet, når kroppen registrerer, at det er blevet mørkt.

På samme måde om foråret er dagene i Danmark lysere på grund af jordens hældning om sig selv. Derfor oplever mange mennesker en øget effektivitet og lyst til at være social. Så for at opsummere: Lyse dage gør os mere vågne!

Hormoner hormoner hormoner

Foruden svækkelsen af søvnhormonet melatonin sker der også en forøgelse af hormonet dopamin i hjernen. Denne forøgelse giver en øget følelse af belønning, som netop forklarer manges lyst til at være effektiv og social i foråret.

Et andet hormon, der hjælper os med simple ting som at regulere vores søvn og humør, er serotonin. Serotonin er, sammen med melatonin, meget følsomme overfor lys og mørke. Hormonet er vigtigt for vores velbefindende og et mangel på dette forbindes nogle gange med depressive tendenser.

Hjernen blev udviklet i Afrika

Hvordan kan det være, at lys er så vigtigt for os, når vi jo bor i norden, og burde være vant til mørke dage? Forårets glæde hænger måske sammen med, at menneskets hjerne blev udviklet i Afrika, og dermed oprindeligt blev skabt til et liv med omkring 12 timers sol i døgnet.

Vores menneskelige artsfæller vandrede først senere rundt i verden, og vi har altså måske slet ikke sluppet vanen om de lyse dage så let. 

Forårs depression er ikke så ualmindeligt endda

Ja, det findes rent faktisk! Selvom flertallet taler for forårets positive effekt på humøret, er vi ikke alle ens. Depression i forårsmånederne er således ikke helt ualmindeligt. Selvom depressionsformen ikke er et officielt term i lægeverdenen, er det et hyppigt fænomen. Antallet af depressionsramte danskere stiger faktisk med omkring 10-20 procent i forårsmånederne. Men hvorfor nu det?

De lyse og glade dage som foråret bringer, kan for nogen være en ubehagelig påmindelse, om noget de mangler. Hvis man tenderer til depression, kan den således blive forværret i foråret. Her oplever man nemlig, at hele verden lyser op, som står i klar kontrast til, hvordan man selv har det.

Det kan også give depression, hvis man pludselig ikke får den samme mængde af søvn, som man har fået over vinteren. De lyserer dage giver nemlig mere opkvivhed, og for de allerede vågne sjæle kan det derfor gøre det svært at finde ro i natten.

LÆS MERE