Allergier

Aller aller gisk

4 virkelig ærgerlige allergier

Røde næser, kløe og løbende øjne. Vi forbinder allergier med ting som pollen, dyr og mad. Men der findes mange flere ting, man kan være overfølsom overfor.

Allergier er for mange forbundet med øjne der løber i vand, og tilstoppede næser. Foråret kan være en lang og hård sæson. Her er fire forbløffende allegier, som du ikke vil lide af.

1. Allergi overfor penge

De fleste af os kan godt lide at have penge mellem hænderne. Men for nogle er klirrende mønter et problem. Når man fremstiller mønter, bruger man nemlig nikkel. Nikkelallergi kender vi mest fra smykker, men fagfolk, fx kassedamer, kan udvikle allergi på grund af den daglige kontakt med penge.

2. Allergisk reaktion på kulde

Nogle mennesker får nældefeber, hvis de kommer i kontakt med kulde. F.eks. kan kold blæst og koldt vand, give voldsomme og kløende udslæt. Der findes eksempler på, at badning i koldt vand kan give så kraftigt et anfald, at man går i chok.

3. Allergi mod computeren

Tænk hvis du ikke kunne være i nærheden af en mobiltelefon, et tv eller en computer, uden at få det fysisk dårligt? Det anslås at ca. 3-5 % af den europæiske befolkning, er overfølsomme overfor elektromagnetisk stråling. Sundhedsstyrelsen i Danmark anerkender dog ikke sygdommen, hvorimod Sverige har det på listen over anerkendte funktionshandicap.

 4. Allergier mod lædersko

Det kan godt være, at moden dikterer læderbukser og støvler. Men for nogle mennesker betyder det kløe og eksem at iføre sig et par Dr. Martens. Man bruger krom til at garve læder, derfor findes krom ofte i sko, jakker, handsker og urremme af læder.

Er du mere nysgerrig på, hvad der foregår under hudens overflade? Så skal du besøge Under Huden på Experimentarium. Her kan du gå på opdagelse i kroppen og de forunderlige mekanismer, der holder os oprejst og raske.

Denne artikel blev bragt første gang i februar 2015.

Mere finurlig viden