5 sjove facts om menneskekroppen

Sure tæer

5 sjove facts om menneskekroppen

Vi kender vores egen krop temmelig godt, men alligevel kan den overraske os gang på gang. Her er 5 sjove facts om dit legeme.

Der er endnu mange ting ved kroppen, som kan være svære at forstå. Nogle gange gør den ondt, nogle gange føles den slap og andre gang gør den sjove ting. Her er 5 sjove facts, som du måske ikke vidste om menneskekroppen.

1. Sure tæer

Når dine fødder er ildelugtende, er det på grund af sved. Et par fødder har 500.000 svedkirtler og kan producere mere end en halv liter sved om dagen.

2. Tungeaftryk

Ligesom fingeraftryk har vi også et helt unikt tungeaftryk. Så hvis du vil skjule din identitet, skal du ikke stikke tungen for langt frem.

3. Lugtesansen

Din næse kan huske op til 50.000 forskellige lugte, som snuses ind via 5-6 millioner lugtceller. Hunden overhaler os dog med hele 220 millioner lugtceller og en lugtesans, der er ca. 800.000 gange bedre end vores. Tallet stiger endda til 2.400.000, hvis hunden er sulten.

4. Tyndtarmen

Hvis du stiller 4 voksne mennesker med normal højde ovenpå hinanden, får du cirka længden af tyndtarmen. Heldigvis er de 6-8 meter tarm foldet sammen, ellers ville de have svært ved at være der.

5. Hovedet

Vores hoved udgør 1/4 af vores totale længde ved fødslen. Det ændrer sig med alderen, og når vi har nået voksenalderen, udgør hovedet kun 1/8 af vores totale længde. Det er måske ikke så sært, at babyer har svært ved selv at holde hovedet oppe.

Vil du vide mere om menneskekroppen? I udstillingen Under Huden kan du gå på opdagelse i menneskets forunderlige krop og dykke ned under huden.

Denne artikel blev bragt første gang i februar 2014.

Få mere viden om kroppen