venstre hånds arbejde

Er venstrehåndede klogere?

Der findes mange myter om venstrehåndede. Du har måske hørt, at venstrehåndede er klogere, mere kreative og tjener flere penge end deres højrehåndede venner. Men kan det virkelig passe, at de venstrehåndede klarer sig så meget bedre i en verden, som er indrettet til højrehåndede? Vi kigger nærmere på de mest sejlivede myter om venstrehåndede.

Er venstrehåndede bedre til sport?

Det viser sig, at venstrehåndede har en fordel i visse sportsgrene. Særligt i ketcher-sport kan det være en fordel. Omkring 40% af eliten indenfor tennis er venstrehåndet, hvilket er en betydelig andel taget i betragtning af, at det kun er cirka 12% af verdens befolkning, som er venstrehåndet. Årsagen er, at højrehåndede er mere vant til at spille mod andre højrehåndede, og er altså ikke ligeså vant til at spille mod venstrehåndede.

Er de klogere?

En anden sejlivet myte går på, at venstrehåndede skulle have en højere IQ end højrehåndede. Dog viser det sig, at højrehåndedes IQ faktisk er en lille smule højere. Forskellen er dog så lille, at den er decideret ubetydelig.

Myten kan meget vel komme sig af, at en del af de mest berømte videnskabsmænd og -kvinder var venstrehåndede. Listen tæller blandt andet Isaac Newton, Leonardo da Vinci, Marie Curie og (den måske mest berømte videnskabsmand af alle) Albert Einstein. Der er ingen tvivl om, at de er gode at have på sit hold i den debat.

Er venstrehåndede mere kreative?

Den ser ud til at være god nok. Studier i psykopatologi og kreativitet viser, at der større hyppighed af kreativitet blandt venstrehåndede. Det skyldes muligvis at de bruger højre hjernehalvdel mest. Højre hjernehalvdel relaterer sig til vores fantasi, kreativitet og den musikalske og kunstneriske opmærksomhed.

Bedre til at multitaske?

Der er faktisk noget sandhed bag myten. Det viser sig nemlig, at venstre- og højrehåndede håndterer opgaver, der indebærer multitasking på forskellige måder. Mens højrehåndede har en tendens til at problemløse ved at dele opgaven op i flere dele, har man som venstrehåndet derimod en tendens til at se opgaven eller problemet som en helhed.

Dør tidligere?

Det er heldigvis en myte, vi kan afkræfte. Der er mange faktorer, der spiller ind i forhold til, hvor langt et liv du kommer til at have. Hvilken hånd du bruger til finmotoriske aktiviteter, er ikke en af dem. Myten stammer højst sandsynligt fra ældre tid, hvor det ikke var unormalt at tvinge folk til at bruge højre hånd. Dette kunne være farligt, når venstrehåndede eksempelvis skulle bruge en skarp kniv, arbejde ved store maskiner på fabrikker og bruge værktøj.

Er det arveligt at være venstrehåndet?

Hvilken hånd, der er den dominerende, er faktisk arveligt. Det er derfor normalt, at der er flere i én familie, der bruger venstre hånd. Der er flere aspekter, der kan  forklare, hvorfor det er arveligt. Èn teori er, at børn kopierer deres forældres adfærd og efteraber, når de ser mor eller far bruge venstre hånd. Dog mener forskere også, at et sammenspil mellem flere gener, har en betydning for, om børn bliver venstre- eller højrehåndede.

Bedre ledere?

Denne myte bygger højst sandsynligt på, at flere af historiens store ledere har haft venstre som den dominerende hånd. På listen tæller blandt andet Napoleon Bonaparte, Winston Churchill, Julius Cæsar og 6 ud af de sidste 12 amerikanske præsidenter. Der er dog ingen videnskabelig bevis for, at venstrehåndede skulle være bedre ledere end dem, der har højre som dominant hånd.

Har venstrehåndede større chance for at blive alkoholikere?

Et engelsk studie fra 2011 viser, at mennesker, der har venstre hånd som den dominante, drikker oftere end højrehåndede. Studiet fandt dog også ud af, at selvom de drak oftere var der ikke større sandsynlighed for, at de udviklede et misbrug.