Skal du drikke koldt eller varmt om sommeren?

God kop

Køl kroppen med kaffe

Det virker oplagt: Snup noget koldt at drikke, når heden er værst. Men faktisk er en kold cola ikke nødvendigvis det bedste valg til at køle kroppen.

Solen bager og sveden hagler af dig. Du åbner køleskabet, fanger et glas isvand eller en kold cola og kaster indholdet i dig… aaaaah…..!

Men forskning viser, at kolde drikke ikke nødvendigvis er det oplagte valg, når du skal køle kroppen ned på varme dage.

Kølende kaffe

Faktisk viser det sig, at en kop kaffe kan være et effektivt middel mod varmen.

Når vi spiser og drikker registrerer tungen, hvad det er, vi indtager. Nerverne på tungen sender signaler direkte til hjernen, der fortæller os, om det fx er en kold eller varm drik.

Når vi drikker noget varmt, bliver det opfanget af receptorerne og de sender besked til hjernen, om at vi drikker noget varmt. Når hjernen modtager signal fra tungen, sætter hjernen gang i den mekanisme vi har, der bekæmper varmen – altså sved.

En undersøgelse, af professor Olly Jay fra Ottawa’s universitet, der blev publiceret i 2012, viste at kroppens kernetemperatur var en smule højere når forsøgsdeltageerne drak vand der var 50˚C varm, sammenlignet med når de drak vand, der var 1,5˚C varmt og 10˚C varmt.

Han udtaler til Smothsonian magasinet:” Hvis du drikker noget varm, lagres en mængde varme i kroppen, som får kroppen til at producere mere sved”.

Sved absorberer kroppens varme, og fordamper. For at det virker optimalt, er det vigtigt at du har tøj på hvor huden kan ånde. T-shirts og shorts er at foretrække, fremfor en langærmet bluse og lange bukser. Så kan huden nemlig ikke ånde, og en brise kan ikke den fugtige hud.

Så det er rigtig nok, at en varm kop kaffe kan køle kroppen ned, men kun hvis det er kombineret med en brise.

Husk at drikke vand

Det er dog vigtigt at pointere, at du ikke udelukkende må drikke kaffe eller the i sommervarmen. Begge to er vanddrivende, og det kan resultere i dehydrering, hvis man ikke er opmærksom og husker at drikke rigeligt med vand/saftevand.

Hvis du vil vide mere om kroppen, kan du gå på opdagelse i udstillingen Under Huden. Her kan du lære meget mere om, hvad der sker inden i dig.

Få mere sommerviden