Kig godt på billedet. Ved første øjekast ser det ud til, at boldene er røde, blå eller grønne, men hvis du kigger godt efter, vil du opdage, at alle boldene har samme beige farve. Den forvrængede opfattelse af farverne skyldtes et fænomen kaldet Munker-Whites illusion.
Billede: David Novick
Munker-Whites illusion er baseret på den såkaldte Bezolds effekt, der er opkaldt efter den tyske professor Wilhelm Von Bezold. Han opdagede, at farver ser forskellige ud alt afhængig af, hvilke farver, der optræder ved siden af. Hvis du kigger godt på boldene ovenfor, vil du opdage, at der enten går røde, grønne eller blå streger over dem. I dette tilfælde er det altså de farver, der optræder i forgrunden, som påvirker, hvordan vi opfatter farverne i baggrunden.
Et andet eksempel på Munker-Whites illusion ses her. På øverste billede ser det ud til, at de to Experimentarium-logoer har forskellige farver.
Men trækker du logoet ud foran stregerne, vil du opdage, at de har præcis samme gule farve.
Farvet eller sort/hvidt foto?
Endnu vildere bliver det, når Munker-Whites illusion ses på et fotografi. Selvom nedenstående billede ligner et ganske almindeligt farvebillede, er det faktisk et sort/hvid fotografi. Det er de farvede streger, der går hen over billedet, som får vores hjerner til at udfylde de manglende farver i billedet.
Billede: Chuwa
Hvad er forklaringen på Munker-Whites illusion?
Forskerne har ikke en entydig forklaring på fænomenet, og der er flere teorier om, hvorfor vi opfatter farver anderledes alt efter hvilke farver, de optræder sammen med. En teori går på, at forandringen allerede sker, når lyset rammer nethinden. En anden peger på, at det handler om hjernen og at illusionen skyldes den måde, den bearbejder data på. Nyere studier viser, at den forvrængede opfattelse kan skyldes en blanding af de to teorier.
Mere om lys og farver
I Experimentariums udstilling Lyslabyrinten kan du gå på opdagelse i lysets natur og undersøge lys, farver og skygger.
I kan også besøge Sansetunnelen, hvor du bevæger dig gennem livets forskellige sanseoplevelser.
Kilder: LiveScience og Lenstore
Skrevet af Cecilie Lynghøj Storgaard 21. februar 2024