Kunstige tvillinger er en dårlig idé
LA’ VÆR. Det er en dårlig ide, at dele et embryon i to for at skabe tvillinger. Det mener forskere ved et universitet i England.
Engelske forskere har fundet ud af, at teknikken, som skaber kunstige enæggede tvillinger, skader embryonet ved at slå det ud af sin rytme. Et embryon er et forstadie til et menneskefoster.
Metoden går ud på at dele et befrugtet æg, som er groet til 8 celler, op i to embryoner. Herefter kan de vokse til enæggede tvillinger, hvis de anbringes i en livmoder.
»Men det er en besværlig måde at skabe flere embryoner. Det er nemmere at lade to æg befrugte. Så det er ikke noget, der foregår i dag på klinikker i nogen steder i verden i dag, så vidt jeg ved,« beroliger fertilitetseksperten, professor Claus Yding Andersen fra Rigshospitalet i København.
Til gengæld deler læger forholdsvis ofte embryoner for at tage 2 celler fra til at undersøge, om et foster har alvorlige, arvelige genetiske sygdomme. Spørgsmålet er så, om den form for diagnostisk metode også slår embryonet ud af rytme.
»Men der ved vi fra studier, at der ikke er nogen risiko ved at fjerne 2 celler af 8. Børnene kommer ikke ud uden arme og ben, om jeg så må sige. De er helt normale,« siger den danske fertilitetsforsker.
Det bekræfter Dusko Ilic fra forskergruppen i en email: »At fjerne 2 af 8 celler påvirker ikke embryonets normale udvikling. Men hvis man fjerner 2 mere, kan det tilsyneladende være skadeligt.«
Vil du lære mere om biologi helt ned på celleniveau? Kom et smut forbi Experimentarium og besøg vores udstilling Under Huden.