Foster i 26. uge. Foto: Radiological Society of North America

Foster i 3D

Sådan ser et ufødt barn ud i virtual reality

Med virtual reality kan du nu komme helt tæt på dit foster. Forskere fra Brasilien præsenterede forleden metoden, som udnytter data fra ultralydsskanning til at lave detaljerede 3D-modeller. Teknikken kan blandt andet bruges til at spotte tegn på fejludvikling eller sygdom hos fostre. Næste skridt - 3D-print af fostre - er allerede muligt.

Forestil dig at tage på rejse i livmoderen og besøge sit eget foster. Til lyden af fosterets hjerteslag vil man kunne glide helt tæt på sit kommende barn og studere sit lille menneske i detaljer.

Sådan vil forældre sandsynligvis snart kunne følge et ufødt barns udvikling i virtuelle 3D-modeller. Det er nemlig muligt at oversætte data fra en MRI- eller ultralydsskanning til en 3D-model af et foster, der kan studeres i en virtual reality-brille.

Skarpere billeder end med scanning

Teknologien giver lægevidenskaben mulighed for at studere detaljer i et fosters fysiologi, for eksempel udviklingen af fosterets luftveje.

En gruppe forskere fra Brasilien, som forleden præsenterede deres version af teknologien, har dels brugt de virtuelle fostre til undervisning af studerende. Men det har også givet dem mulighed for at undersøge et foster i detaljer for at finde tegn på fejludvikling eller sygdom.

Og de læger, som har været med i udviklingen af den ny metode, er begejstrede over kvaliteten i billederne. De mener, virtual reality oplevelsen er langt skarpere og klarere end ultralydsbilleder eller MRI-skanninger i sig selv.

3D-print dit foster

Kommende forældre, som er utålmodige efter at få deres kommende barn i hænderne, kan endda få printet en kopi af fosteret. For en 3D-model, som kan ses i en virtual reality-brille vil også kunne printes i en 3D-printer.

Det fortæller David Bue Pedersen og Jakob Skov Nielsen fra Institut for Mekanisk Teknologi på DTU. De to herrer er specialister i 3D-print, og minder om, at man nogle steder i verden allerede kan købe print af sit kommende foster.

Så kan det lille pus stå i vindueskarmen som forvarsel om den spændende tid, der venter efter fødslen.

Kilde: Radiological Society of North America.