Tre gakkede videnskabsidéer

sludder vrøvl

Tre gakkede videnskabsideer

Kan man lave bly om til guld? Bor der mennesker på solen? Det er der nogen der mener, men har de mon ret?

Videnskaben har gjort mange utrolige fund, men indimellem rammer videnskaben helt ved siden af. Her kommer tre grelle eksempler.

Solen er beboet

Den britiske astronom Sir William Herschel opdagede Uranus og var i det hele taget en veletableret videnskabsmand i slutningen af 1700-tallet. Han skød dog helt forbi, da han foreslog, at Solen kunne være beboet, og at solpletterne var bjerge, hvor solvæsnerne boede.
I dag ved vi, at der alene på Solens overflade er 5500 grader varmt, og at alt stof fordamper og bliver til gas på den enorme stjerne.

Guldfeber

Kan man lave bly om til guld? Det har alkymister forgæves forsøgt sig med i årtusinder. En af dem var tyskeren Franz Tausen som i 1925 fik pengestærke investorer med på idéen. Hans forehavende lykkedes bare aldrig, og han brugte i stedet pengene på et slot i Tyrol, inden han røg i fængsel. Det er i dag muligt at lave andre grundstoffer om til guld ved hjælp af såkaldt neutronbeskydning af atomkerner, men det er ekstremt energikrævende og dyrt.

Vi stammer fra havet

Har du tænkt over, hvorfor vi har svømmehud mellem fingre og tæer? I 1940erne foreslog en række forskere, at menneskeracen på et tidspunkt levede i havet, mens den udviklede sig fra abe til menneske. Der er imidlertid intet, der tyder på, at den akvatiske abe, som (fantasi)væsenet blev døbt, skulle være vores forfader.

Bragt første gang i december 2014.

Mere gakket videnskab