Ulækre ting i dit hus

Fem ulækre ting i dit hus

AD DER BADDER

Fem ulækre ting i dit hus

Du tror dit hjem er rent - tro om igen! Her er fem gode gemmesteder for bakterier, mider og andet smuds.

Ulækre ting findes overalt i hjemmet. Du gør sikkert rent alt hvad du kan, men selvom huset er rent, vil der altid være steder, hvor man ikke kan skrubbe sig til et bakterie-frit hjem!

1. Dit køleskab er fuld af lækre og ulækre ting

Pointen med at have et køleskab er at holde maden frisk, men den lave temperatur forhindrer ikke, at der kommer skimmel og bakterier. Kulden gør blot, at mikroberne bevæger og formerer sig langsomt. Derfor skal man rense hylderne af og til.

2. Tandbørsten suger til sig

Din tandbørste kan være en bakteriebombe. Det skyldes, at tandbørsten ofte er placeret tæt på toilettet. Hvis du trækker ud uden at lukke låget, kan bakterierne fra kummen sprøjte over til dine ting i badeværelset.

3. Køkkensvampen som ven og fjende

Bakterier vokser bedst i lune, fugtige miljøer – såsom skumgummi. Der er omkring 10 millioner bakterier per kvadratcentimeter på en brugt svamp. Det svarer til, at køkkensvampen er 200.000 gange mere beskidt end dit toiletbræt.

4. Sengelagner

Du afstøder 1,5 millioner døde hudskæl hver time. Hudflager er føde for husstøvmider. Din seng er derfor et tagselvbord for tusindvis af mider. Tanken om sove sammen med de mange kryb giver ikke kun gåsehud, du risikere også at udvikle allergi.

5. Dig

Din krop har 10 gange så mange bakterieceller som menneskeceller. 182 forskellige bakteriearter lever på din hud. Du skal dog ikke glemme, at de fleste bakterier er dine venner, som du ikke kan leve uden. Bakterierne i din krop hjælper dig blandt andet med at udkonkurrere andre ’dårlige’ bakterier.

 

Er du mere nysgerrig på bakterier? Så besøg Gærcellen, der bringer dig helt tæt på mikroorganismernes verden.

Artiklen blev første gang bragt i marts 2011. 

Mere om kroppen