Gør-det-selv fertilitetstest til mænd

Check selv sæd kvaliteten

Ny opfindelse: Smartphone kan analysere sædkvalitet

En billig gadget vil på 5 sekunder kunne hjælpe barnløse.

Hver tiende mand har for ringe sæd til at gøre en kvinde gravid. Nu har en gruppe forskere udviklet en billig gadget, som gør en smartphone til en sædkvalitets-måler. På 5 sekunder vil barnløse par kunne få et pålideligt svar: Er sæden ok?

Forskerne bag opfindelsen mener den vil kunne hjælpe omkring 45 millioner barnløse par verden over. Parrene vil hurtigere kunne forstå, hvorfor deres anstrengelser på lagenerne ikke ender i  babyskrål og sutteflasker.

Gadget og app er udviklet af forskere fra blandt andet Massachusetts General Hospital i Boston, USA.

Klatten og smartphonen

Sådan virker opfindelsen: Man anbringer en smule sæd i et analysekammer på en engangs-plastikchip. Chippen med sæd trykkes på plads i en gadget, som er koblet til smartphonen. Nu kan en app i smartphonen analysere sæden ved hjælp af telefonens videokamera.

Mindre end fem sekunder efter ligger svaret klar. Appen angiver sædprøvens tæthed og sædcellernes bevægelighed med en nøjagtighed på mere end 95%. Analysen er så let, at enhver kan udføre den.

Billig og nem

Laboratoriets prototype er sammensat af materialer til en samlet pris á 30 kroner. Med så lav en kostpris håber forskerne, at deres opfindelse om et par år vil blive produceret og solgt til 50$. Derved vil den være billig nok til at hjælpe barnløse verden over.

Der kan være mange medicinske årsager til at et par ikke kan få børn. Derfor er en udredning for barnløshed i dag en langvarig affære.

Med den ny gør-det-selv analyse kan et af de indledende trin overstås hurtigt og enkelt hos en læge eller i hjemmet, mener forskerne.

Kilde: Sciences Translational Medicine 23. marts 2017

Læs mere